Det är svårt att skriva om Acer Iconia A1 utan att nämna Nexus 7. Dels för att Googles populära platta - som trots att den var långt ifrån den första i sin storlek - verkligen har banat väg för de mindre surfplattorna, men också för att båda plattorna bjuder på förhållandevis bra prestanda till ett lågt pris.
Acer Icona är en 7,9 tumsplatta som rent designmässigt påminner om en Samsungenhet med sitt plastiga, vita bakstycke. För egen del föredrar jag mindre plattor framför de större. I jämförelse med andra miniplattor upplever jag Acer Iconia A1 som något tjockare och tyngre än konkurrenterna, men för den sakens skull har jag inget problem med att kunna hålla A1:an i en hand under tunnelbaneturen till jobbet.
Skärmen svagaste kortet
Annons
Innanför det gräddvita bakstycket finns en fyrkärnig systemprocessor (MTK 8125) som snurrar på med en klockfrekvens på 1,2GHz. Android-versionen på plattan (4.2) är mer eller mindre ren - med undantag för några små förändringar som vi återkommer till senare i texten. Överlag har Iconia A1 ett förhållandevis bra flyt i systemet. Plattans lagringskapacitet ligger på 16 Gbyte, men den har också en anslutningsport för minneskort (microUSB) ifall minnet inte skulle räcka till.
Annons
Det svagaste kortet hos Icona A1 är själva skärmen. Den använder sig av IPS-teknik, vilket ger den en maximal betraktningsvinkel på 85 grader. Gott så. Men ljusstyrkan är det värre ställt med. Detta märks speciellt när du använder plattan utomhus en solig dag.
Färgåtergivningen är godkänd men svärtan hade kunnat vara bättre. Med tanke på plattans låga pris känns det fel att döma ut Iconia A1 för mycket - om det inte var för Nexus 7, som faktiskt kan erbjuda bättre skärm för bara några hundralappar mer.
Smarta flerfingerslösningar
För att återgå till Android-anpassningarna som vi nämnde tidigare: Acer har valt att ge Iconia A1 två skärmfinesser som är ganska användbara. För det första går det att ställa in så att skärmen kan väckas när du lägger fem fingrar på den. För det andra kan du få plattan att låsas upp och gå direkt till kameraappen (eller något annat program) när du läger två fingrar på vardera ytterkant av skärmen. Det här är praktiskt om du exempelvis vill kunna slänga upp plattan och fotografera något snabbt.
Något som imponerar med Acer Iconia A1 är plattans batteritid. Vi lyckades klämma ur drygt sex timmar och tio minuter i vårt batteritest. Som wn jämförelse kan det nämnas att motsvarande siffra för betydligt dyrare Galaxy Note 8.0 ligger på fem timmar och 45 minuter. Acer Iconia A1 har inga problem att mäkta med en dags "normal" användning när det gäller surf, spel och annat.
Sammanfattningsvis ger Acer Iconia A1 ett kompetent intryck, trots vissa svagheter. Framför allt är priset ett tungt argument för att lägga vantarna på Acers lilla platta.
Är det något särskilt som ni vill att vi ska titta på Iconia A1 i vårt fullständiga test av plattan? Lämna gärna en kommentar!
Mått: 208.7 x 145.7 x 11.1 millimeter
Vikt: 410 gram.
Skärm: 7,9-tums IPS LCD-skärm, 16 miljoner färger, 768 x 1024 pixel (162 ppi)
Operativsystem: Android 4.2 (Jelly Bean).
Processor: MTK 8125, Quad-core 1.2 GHz.
Minne: 1 Gbyte i ramminne, 16 Gbyte i lagringsminne, microSD-kort upp till 32 Gbyte.
Kamera: 5 megapixel med autofokus och geotaggning.