Jämförelsen med Spotify är ju ofrånkomlig på den svenska marknaden, men vi börjar med att titta på den gratistjänst som faktiskt utgör grunden Nokia Musik. Den är alltså gratis och gör att du kan lyssna på musik strömmad och i offlineläge när du inte har uppkoppling. Det är helt gratis med Nokia Windowsmobiler och den enda kostnaden som tillkommer är den som din mobiloperatör kan ta ut för datatrafiken.
Med Nokia Musik kan du lyssna på någon av de förmixade radiokanalerna med titlar som pop, metal och dance eller själv skapa en radiokanal baserat på en speciell artist. En egen mix resulterar ofta att den första låten kommer från den artist du valt och sedan plockar tjänsten fram låtar från artister den tycker är i ungefär samma stil. Den här samlingen låtar kan du sedan markera för lyssning offline och ha tillgång till alltid, även när du inte har uppkoppling som på ett flygplan. Den tjänst jag beskrivit här är alltså gratis, men den kommer med ett par begränsningar, just eftersom den är gratis. Du kan hoppa över låtar och komma direkt till nästa låt i samlingen, men möjligheten är begränsad. Det är ett exempel på irritationsmoment du slipper när du istället betalar för tjänsten Nokia Musik Plus.
När du betalar 40 kronor i månaden som Nokias pluspaket kostar får du tillgång till fler låtar i offlineläge än du får med gratisversionen, du får bättre ljudkvalitet vilket kan vara bra särskilt om du vill strömma musiken trådlöst till din stereoanläggning hemma och du får möjlighet att läsa texten till låten du lyssnar på om du skulle få för dig att sjunga med eller bara vill veta vad det är dom sjunger. Just låttexterna saknas dock väldigt ofta när vi testar tjänsten. Svenska låtar verkar saknas som regel, men inte ens på topplistan över de mest populära låtarna på engelska är det mer än ett fåtal som har låttexten tillgänglig.
Annons
Tydligaste fördelen
Annons
Den tydligaste fördelen med plusabonnemanget är nog att man kan hoppa över så många låtar man vill i alla de färdigmixade paket av låtar som du får tillgång till och kan lyssna på. Samtidigt är det den främsta skillnaden och största nackdelen jämfört med en tjänst som Spotify. I Nokia Music kan du aldrig bläddra fram en sång, klicka på den och lyssna. Det enda sättet att få göra det är att köpa den enskilda låten i Nokias butiksdel då vanligen för 9 eller 12 kronor per låt. Det här upplägget gör vidare att du inte kan skapa spellistor eller skapa nån typ av spelordning där du vet vilka låtar som kommer. Slumpen är en viktig del i tjänsten och den är sllan särskilt välkommen känner jag när jag lyssnar. På det här sättet är Nokia Musik och då även i form av sin plustjänst inget som riktigt konkurrerar med din mp3- eller cd-samling eller för den delen med en tjänst som Spotify. Därmed inte sagt att Nokia Musik inte är en tjänst som har fördelar. Man måste tänka på användningsområdet mer som en personlig radiostation än som all musik i världen tillgänglig för dig när du vill det.
När jag använder tjänsten börjar jag med att skapa ett par mixar baserade på artister jag gillar. Det här visar sig vara ett bra sätt att upptäcka ny musik man inte visste att man gillade, men när jag hör en låt jag gärna lyssnar på igen är det enda sättet att säkerställa det att köpa den för 12 kronor. Då får jag musikfilen till telefonen och kan lyssna på den om och om igen om jag vill det. Jag kan dock inte lägga in den i någon spellista med andra mixar eller låtar jag inte köpt. Samma sak om jag lyssnar på en mix och hör en bra låt jag vill hoppa tillbaka till, då går inte det. Varje musikmix är, även om jag laddat ner alla låtarna till offlineläget ett hermetiskt tillslutet valv av musik. Trots att jag vet att låten finns där kommer jag inte fritt åt den. På det sättet känns Nokia Musik alltså som det även när man betalar har ett eget liv och inte låter mig lyssna på exakt de låtar jag vill när jag vill det. I det sammanhanget är plus-abonnemanget inte särskilt mycket värt, eftersom man ändå är ganska begränsad i sitt lyssnande och de flesta klarar sig säkert bra med gratisversionen, eller då bör komplettera med ett abonnemang hos Spotify eller Wimp om man verkligen vill flytta sitt musiklyssnande till mobiltelefonen.
Även från datorn
En av fördelarna med plusabonnemanget är i alla fall att man kommer åt Mix Radio även när man sitter vid datorn. Uppspelningen ska funka i en vanlig webbläsare och det gör den, även om funktionen fortfarande bär beta-stämpel. Jag får det att fungera i datorn, medan mobilens webbläsare verkar betydligt mera skakig och gång på gång avbryter uppspelningen.
Bland du ytterligare funktionerna som finns är möjligheten att hitta spelningar i närheten. Det går enkelt att hitta massor av spelningar i närheten av där du befinner dig. Just när jag är i Stockholm blir listan lång med spelningar varje dag och man kan köpa biljetter direkt via telefonen, men det är svårare att hitta spelningar baserat på artister och musik jag verkligen gillar. Det blir helt enkelt svårt att sortera all information och tjänsten hjälper inte riktigt till.
Nokia Musik i plusversion kan man prova gratis i sju dagar och du aktiverar testet i Lumia-mobilen. Sedan kostar det 40 kronor i månaden om du vill teckna en prenumeration och fortsätta med plusabonnemanget. Det skadar ju absolut inte att prova, men med det som inkluderas i gratisversionen tycker jag idag inte att plusprenumerationen är värd sitt pris.
Fakta Nokia Musik Plus
För: Nokias Lumia-mobiler
Webbplats: music.nokia.com
Testat på: Nokia Lumia 710
Pris: 40 kronor per månad, 7 dagars gratis provperiod