På pappret ser Asus nya Zenfone Max Pro M2 väldigt lovande ut. Prislappen kring 3000 kronor är överkomlig och kombinationen av det väl tilltagna batteriet, det generösa arbetsminnet och den rena Android-versionen är det nog många som suktar efter. Att få allt detta i en och samma telefon hör inte till vanligheterna.
Rent Android
Annons
Borta är det hårt anpassade gränssnittet med drivor av oönskade appar som Asus ofta levererar och istället får vi ett rent Android-gränssnitt inte helt olikt det vi hittar i till exempel Nokias Android One-enheter eller hos andra tillverkare som gör en poäng just av att leverera en ren Android-version.
Annons
Här finns visserligen ett par förinstallerade appar utöver de som Google skickar med, men det är inte något som stör. Det handlar om Facebooks Messenger, Instagram och vanliga Facebook-appen samt Asus egna kalkylator, ljudinspelare och fm-radio. Telefonen levereras nu vid säljstart med Android 8.1 men vi är lovade av Asus att telefonen ska uppgraderas inom bara några veckor till den nyaste versionen, Android 9.0 Pie. När Asus nyligen uppgraderade sina flaggskeppsmodeller till Android 9 innebar det även en hel del andra uppdatering, som att kameran fick en översyn och ska ta bättre bilder. Uppdateringen för den här telefonen lär dock inte förändra lika mycket eftersom vi mjukvarumässigt framförallt har Googles standardappar. Som vanligt är dock kameraappen ett undantag eftersom den alltid kommer från tillverkaren själv.
Lättöverskådlig men småkrånglig
Kameraappen vi får i Asus Zenfone Max Pro M2är en relativt lättöverskådlig app. Jag stöter dock på lite problem eftersom en hel del av funktionerna är beroende av vilka inställningar jag gjort i andra kamerafunktioner. Jag kan till exempel inte välja Pro-läget när jag har porträttläget igång och jag kan inte välja bildstabilisering om jag har videoinspelning aktiverad i 4K-upplösning. Det finns dock ingen tydlig information om vilka funktioner som kräver att andra funktioner är avstängda för att fungera, så man får prova sig fram.
I kameraappen finns det en begränsad AI-funktion som jag märker identifierar till exempel snö och text samt växlar mellan mat och blomma när jag ska fota en blombukett, men det här är inget som ger någon påtaglig effekt på bildresultatet. I dagsljus utomhus blir bilderna bra, men i sämre ljus märker man snabbt av ökat brus som gör att även vita ytor drar iväg i och blir en röd-grön sörja. Vi har porträttläge på både de bakre dubbekamerorna och på den ensamma selfiekameran, men båda lämnar en del i övrigt att önska och det blir lätt så att gränsen mellan det skarpa motivet och den oskarpa bakgrunden blir flammig och onaturlig. Ser man till prisklassen så tycker jag dock kameran levererar klart godkända bilder. Värt att påpeka är även att selfiekameran är utrustad med en riktig fotolampa.
Fotolampa för selfies
I överkanten av skärmen hittar vi en sensorpanel där förutom fotolampan för selfies även kameran sitter. Selfiekameran kan användas för ansiktsigenkänning så du kan låsa upp skärmlåset på det viset, som ett komplement till fingeravtryckssensorn som sitter på baksidan av telefonen. Som vanligt kan du alltså använda ansiktsigenkänningen för att låsa upp skärmlåset medan du för exempel mobilt Bank-ID måste använda fingeravtryck eller den personliga kod du har kopplat till bank-id-appen.
Bra på mycket
Ser vi på telefonen som helhet och de intryck man får slår det mig mest att det är så få irritationsmoment. Gränssnittet med ren Android är ju en sådan sak som många önskar sig, men telefonen erbjuder några uttalade fördelar också. Tydligast är batteriet på hela 5000 mAh och eftersom det här inte är en toppmodell med det absolut senaste systemchippet ska kapaciteten räcka länge. Telefonen får mycket riktigt ett bra resultat i vårt batteritest där vi strömmar video konstant och även i mer normal användning upplever jag att batteriet håller länge mellan laddningarna. När det sedan är dags att ladda den så levereras telefonen med en snabbladdare, så det tar inte alltför lång tid att åter ha ett fulladdat batteri. I botten på telefonen kan vi konstatera dels att här finns ett vanligt 3,5-millimeters hörlursuttag, att den har en monohögtalare samt att laddaren är av gammal micro-usb-typ och alltså inte ansluts med mer modern usb-c-kontakt.
Till det yttre är telefonen rätt så lätt i handen och har en glansig, lätt speglande yta på baksidan. När det handlar om byggkvalitet så lever den upp till förväntningarna i den här prisklassen och mer än så. På baksidan finns som sagt fingeravtrycksläsaren medan framsidan domineras av skärmen som är på dryga sex tum och ger bra detaljrikedom och färgåtergivning.
Ska man klaga på något kan man sörja att telefonen inte är vattenskyddad, men i övrigt är det tydligt att den ger väldigt mycket för pengarna och särskilt då i den här prisklassen.
Batteritest
Batteriets videotid: 9 tim 7 min
Frågor och svar
Vad innebär att det är en ren Android-version?
Det betyder att gärnssnittet är snarlikt det vi ser i Nokias eller Googles mobiler och att de appar som följer med framförallt är Googles egna. Fotogalleriet är till exempel Google Foto.
Hur ser det ut med uppdateringar?
Telefonen kommer med Android 8.1 och ska enligt Asus uppdateras till Android 9 inom kort. Några fler löften än så angående uppdateringar har vi inte fått.
Har telefonen NFC?
Japp och det innebär att den kan användas för att betala med Google Pay.
Ett alternativ:
Bra men billigare
Huawei P Smart i 2019-års modell kan vara ett bra alternativ till den här och är dessutom några hundralappar billigare.
Testbild
Bilderna blir ofta bra och det är framförallt när det blir riktigt mörkt som man märker att bruset tilltar i bilderna.