Ny teknik stoppar bedragare

Telia stoppar rekordmånga bedrägeriförsök

Ny teknik gör att Telia har stoppat två bedrägerisamtal i sekunden under första halvåret 2024.

Telia rapporterar att man under första halvåret 2024 har lyckats stoppa 30 miljoner bedrägerisamtal, vilket motsvarar ungefär två samtal varje sekund. Som en jämförelse tar man upp att man under hela 2023 lyckades stoppa 33 miljoner bedrägerisamtal. 

Anledningen till den dramatiska ökningen ska vara en ny teknik som introducerades i december 2023, vilket gör det möjligt att stoppa “spoofade” samtal av svenska mobilnummer som hör till Telia. Spoofade mobilsamtal innebär att bedragare maskerar sitt riktiga telefonnummer och får det att visas som ett annat nummer när de ringer. Detta kan användas för att lura mottagaren att tro att samtalet kommer från en pålitlig källa, som till exempel en myndighet eller ett känt företag, när det i själva verket är bedragare som står bakom samtalet. 

Mer detaljerat så är det 11 miljoner spoof-samtal som har stoppats, medan resten av de stoppade bluffsamtalen kan tillskrivas wangiri, en metod där offret blir uppringd från okända internationella nummer med en ringsignal i syfte att få personen att ringa tillbaka, vilket kan medföra en hög avgift.