-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Nätneutralitet
Telia överklagar rätten till fri surf

Telias fria datapott för strömmande musik och sociala medier fick nobben av Post och Telestyrelsen, men nu drar Telia fallet inför domstol.
Telia har två erbjudanden som gör att datapotten på mobilabonnemanget räcker längre. Lyssna gör att utvalda strömmade ljudtjänster inte räknas mot datapotten, medan Socialt låter dig använda sociala nätverk som Facebook utan att det dras från potten.
Det är det där med utvalda som fått Post och Telestyrelsen att dra öronen åt sig. Det kan nämligen bryta mot principen för nätneutralitet, som innebär att tjänsteföretag inte ska kunna konkurrera genom att se till att kunden som använder deras tjänst får en bättre förbindelse än konkurrentens tjänst. I det här fallet kan man till exempel tänka sig att man väljer mellan musiktjänst A och B och man väljer den ena för att den inte räknas mot Telias datapott medan den andra gör det. Därmed har Telia snedvridit konkurrensen mellan A och B.
Det här är inte något PTS har tänkt ut på egen hand, utan man hänvisar till EU-förordningen om nätneutralitet. Telia anser att det finns brister i PTS utredning och har därför tagit ärendet till förvaltningsdomstolen, vilket sajten Surfa.se var först md att rapportera. Företaget hävdar också att PTS beslut kommer att leda till att telekommarknaden styrs av detaljregleringar från myndigheter. Man kräver också att domstolen häver PTS beslut tills domen har fallit.
Operatören Tre har ett liknande erbjudande för strömmande musik och har även de granskats av PTS. Tre har däremot sagt att de ska kunna möta de krav som PTS ställer, och att man har en dialog mellan Tre och PTS om hur erbjudandet ska kunna utformas för att inte bryta mot nätneutraliteten.