Tema: Inför Mobilgalan
Tele2: "Tjänster driver utvecklingen"
Inför Mobilgalan. Samuel Skott på Tele2 vill med appen +46 visa att ip-telefoni kan fylla en funktion även för operatörer.
Med +46-appen vill Tele2 visa att ip-telefoni kan vara positiv för operatörer och samtidigt möta kundernas nya behov i en värld där smarta tjänster driver teknikutvecklingen framåt.
Att det kan bli riktigt kostsamt att ringa när du är utomlands är knappast en överraskning. Operatören Tele2 har tagit fram en intressant lösning på problemet. Med appen +46 kan du hålla kostnaderna nere genom att ringa via internet istället för din vanliga mobiluppkoppling.
Ip-telefonitjänster som Skype och Viber har funnits sedan länge, men det fina i kråksången är att personen du ringer till inte behöver ha +46-appen installerad för att kunna svara. Den som tar emot samtalet när du använder +46-appen kommer även att se ditt vanliga mobilnummer. Blir du uppringd när du har tillgång till wifi kopplas samtalen via appen istället.
– Diskussionerna om höga utlandskostnader har funnits länge. Vi som bolag kan inte tala om för operatörer utomlands hur detta ska skötas utan får istället hitta andra sätt att göra våra kunder nöjda, berättar Samuel Skott, affärsområdeschef för Tele2 Privat.
Enligt Samuel Skott har responsen på +46-appen hos användarna varit mycket positiv. En intressant iakttagelse är att kunderna även börjat använda appen på ett användningsområde som man först inte tänkte på – nämligen på hemmaplan.
– Ett exempel är de som har tillgång till wifi i sommarstugan, vilket tillsammans med +46 faktiskt skapar bättre täckning för samtal, säger Samuel Skott. Det är riktigt roligt att som klassisk telekom-operatör kunna visa att ip-telefoni i grunden är något positivt. Just ip-telefoni och appar för smarta mobiltelefoner är kanske inte det första kunderna brukar förknippa med en svensk operatör, fortsätter han.
Vilka är era omedelbara framtidsplaner för att utveckla produkten?
– +46-appen ingår i vårt utbud av produkter, så vi kommer att fortsätta utvecklingen av tjänsten. I nuläget handlar detta mest om att fixa basfunktionalitet för andra språk. Närmast kommer vi att addera engelska.
Vilka trender i mobilbranschen påverkar er mest nu?
– Det är utan tvekan behovet av mobil data, att kunna ha en stabil uppkoppling via mobilen. Det är överlägset den mest tydliga trenden. Vi jobbar för att tillgodose våra kunders behov när branschen går från att tillhandahålla röstsamtal till just tillgång på data.
Vad är er bild av vår mobila framtid?
– Vår bild är en fortsättning på resan vi är inne i just nu. Segmenten internet och mobilitet kommer att fortsätta växa enormt, och det som kommer att driva utvecklingen framåt är en fortsatt utveckling av applikationer till våra smartphones. Utvecklingen drivs inte av data utan av tjänstebehov. När det gäller den närmaste framtiden tror jag att vi kommer att se mycket spännande saker när det gäller video on demand, säger Samuel Skott till Mobil Business.
Det här är en del av Mobils artikelserie inför Mobilgalan 28 november
Inför Mobilgalan och konferensen Mobile Future som Mobil och systertidningen Mobil:Business arrangerar onsdagen den 28 november publicerar vi intervjuer med personer som arbetar med mobilitet och tjänster vi tycker är intressanta att lyfta fram. För mer information och biljetter till Mobilgalan och konferensen Mobile Future läs mer på webbplatsen för Mobile Future.