-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Färsk undersökning avslöjar
Svenskarna skeptiska till smarta hem

Allt fler av våra produkter i hemmet blir uppkopplade, något som inte sällan innebär att de föräras epitetet ”smarta”. Men trots att vi är ett högteknologiskt land så är vi svenskar också mycket skeptiska till smarta hem. Det visar en färsk undersökning som Swedbank-ägda Fastighetsbyrån låtit genomföra.
Tvättmaskiner och dammsugare som kan styras med telefonen, AI-högtalare i varenda hörn av hushållet och kanske även ett uppkopplat larmsystem med kamerabevakning? Det är lite av den bild man lätt får av det moderna hushållet idag. Men faktum är att vi svenskar inte är helsålda på idén med uppkopplade prylar. Swedbank-ägda Fastighetesbyrån har låtit Sifo genomföra en undersökning som visar att hela 52 procent av svenskarna inte vill koppla upp fler produkter i sina hem. Dessutom uppger 6 procent att de skulle vilja ha färre uppkopplade enheter än vad man redan har. Och hela 32 procent vill inte ha några uppkopplade produkter i hemmet alls.
Män mer positiva
Man har även tittat på hur uppfattningen om smarta hem skiljer sig mellan könen, och det visar sig att 41 procent av männen vill koppla upp fler prylar i hemmet, medan bara 27 procent av kvinnorna är inne på samma linje. Tittar man på vilken typ av uppkopplad teknik som är mest populär i Sverige, så är det system för att styra belysningen som står ut. Även larm står hyfsat högt i kurs liksom uppkopplade ljudsystem. Den kategori produkter man är minst intresserade av är uppkopplade blomkrukor och kroppsvågar. Undersökningen baserades på intevjuer med 1 197 svenskar i åldrarna 18–79 år.