Cirkulär ekonomi

Större efterfrågan än tillgång på second hand-mobiler

Förra året såldes det 44 miljoner rekonditionerade mobiler i Europa och Nordamerika, men det kunde ha varit fler om tillgången på mobiler varit större.

Publicerad Senast uppdaterad

Det är undersökningsföretaget CCS Insight som samlar in siffror och intervjuar branschföretagen som tagit fram siffran. Det är ungefär samma antal som förra året, men eftersom försäljningen av nya mobiler minskade 2022 så ökade andelen andrahandsmobiler. Priset per såld mobil ökade också så värdet för marknaden gick upp.

Rekonditionerad betyder att ett företag har funktionstestat, rengjort och vid behov renoverat telefonen innan den säljs vidare. Enligt CCS Insight är siffran 44 miljoner bara drygt en tiondel av de totala antalet mobiler som lämnade sina ägare under 2022. Ytterligare två tiondelar såldes på vad man kallar den oorganiserade marknaden. Det vill säga antingen via små butiker som bara säljer telefoner vidare begagnat eller att man säljer själv på till exempel blocket. Resterande telefoner som slutar användas skänks bort till någon annan utan att man tar betalt, hamnar i byrålådan som reservmobil eller slängs.

När CCS Insight frågar de som köper mobiler i andra hand är priset det viktigaste skälet till att de gör det, men även miljövinsten med att köpa begagnat i stället för nytt rankas högt.

Genomsnittspriset på den organiserade marknaden var att de inbytta telefonerna köptes för i snitt 1500 kronor och såldes vidare för i snitt 3000 kronor. Enligt CCS Insight är det största hindret för att sälja fler rekonditionerade mobiler tillgången snarare än efterfrågan, särskilt i Europa. Faktum är att det importeras en stor mängd rekonditionerade mobiler till Europa från USA, där operatörerna är väldigt drivande med att byta ut användarnas telefoner och ta tillbaka de gamla. USA genererar fyra gånger så många inbytestelefoner som Europa. Det minskar lite miljövinsten eftersom telefonerna då transporteras långväga, och gör dem dyrare på grund av importtullar. Därför önskar sig branschen mer inbytesprogram och annan inlämning av mobiler i Europa.

Det är främst dyrare äldre mobiler som säljs i andra hand, och dominansen av Apple är total. Av de 20 mest sålda modellerna på den organiserade andrahandsmarknaden var 19 olika varianter av Iphone. Mätt i pengar står Apple för 85 procent av marknadsvärdet för rekonditionerade mobiler. Denna försäljning verkar enligt CCS Insights siffror inte skada Apples försäljning, och man väntar sig snarare att Apple själva ska ge sig in i branschen genom att börja sälja rekonditionerade Iphones.

Förändringen av andrahandsmarknaden i Europa varierar från land till land. I vissa länder, som Nederländerna, har volymen legat stilla medan den i Norden ökade med 17 procent förra året. Det anser CCS Insight bero på att marknaden i de länder som ser en kraftig ökning ännu inte är mogna och de har inte nått sin fulla potential. Vi i Sverige kan alltså sägas ligga efter i trenden rekonditionerade mobiler. Andra länder som Spanien och Italien har haft ännu större tillväxt, där har man ännu inte vant sig vid tanken att ha en mobil som någon annan ägt innan.