Libratone Loop är en trådlös (om man bortser från strömkabeln) 2.1-högtalare som man kopplar till mobilen eller plattan med dlna eller Airplay via nätverket. Det går att koppla en Ios-enhet utan att använda wifi via Playdirect och spela upp lokalt sparad musik. Kör man med mobilnätverket och vill strömma musik (som Spotify) eller ha en fungerande internetuppkoppling samtidigt så kräver det dock lite pill med nätverkinställningar. Det går också att koppla in en extern källa till ett 3,5 millimetersuttag som sitter på baksidan och där hittar man också en usb-port. Bluetooth är inte ett alternativ men med tanke på teknikens i många fall ganska svajiga prestanda när det kommer till ljudöverföring så är det kanske inte en jätteförlust. Enligt Libratones Creative Director Kristian Krøyer kommer Loop att få stöd för Spotifys nya standard Connect genom en mjukvaru-uppgradering.
Ett av Libratones uttalade mål är att sudda ut gränsen mellan möbel och ljudsystem. Trots att Loop har en distinkt rundad form, 33cm tvärs över, 8,3 centimeter i tjocklek och en vikt på 2,7 kilo, så är det tänkt att den ska smälta in i omgivningen. Det kan den göra genom att den italienska ullmattan som omsluter högtalarens framsida är utbytbar och finns att få i åtta olika färger. När man beställer högtalaren så kan man välja mellan tre olika färger och vill man ha en annan färg går det att beställa separat för 519 kronor. Högtalaren kan både stå på ett plant underlag med hjälp av ett litet ställ, eller så kan man hänga den på väggen med ett medföljande fäste.
Kristian Krøyer säger att högtalarens runda form är mer än bara ett estetiskt val. Formen lämpar sig bra för att sprida ljudet åt alla riktningar och djupet i konstruktionen gör att den har liknande akustiska egenskaper som kroppen på en akustisk gitarr. Målet är att det ska bli ett fylligt ljud i hela rummet och här hjälper också så kallade Ribbon Twitters till med spridningen. Om man vill så går det ytterligare ljudanpassningar utifrån rummets storlek via en app.
Annons
Den totala effekten ligger på 120W och frekvensomfånget är på 40-20000 Hz. Ljudet justeras till stor del digitalt och för att slippa distorsion så kan den inbyggda digitala förstärkaren ändra frekvensen innan ljudet når membranet. Att det mesta sker digitalt innebär också att komponenterna kan vara mindre och det passiva elementet bidrar också till att hålla nere kostnaderna. Trots det kan man inte påstå att Loop är billig. Men samtidigt så kanske inte 4 399 kronor är mycket i vissa hifi-kretsar.