Sony Xperia 1 VI mot Samsung Galaxy S24 Ultra: Vilken har bäst kamera?

Hur klarar sig Sony Xperia 1 VI mot Samsung Galaxy S24 när det kommer till huvudkameran?

Samsung Galaxy S24 Ultra

Om du bara vill peka och klicka tar Samsungs huvudkamera genomgående bilder som känns skarpa och detaljrika med fina färger. De anmärkningar vi har är därför på marginalen: Färgerna kan ibland uppfattas som något förstärkta och övermättade, om man till exempel fotograferar blommor i starka lila, orange och gula färger kan detaljerna försvinna i de starkt lysande färgerna. Samsung använder sig flitigt av HDR, det vill säga att flera exponeringar kombineras till en bild för att det ska finnas detaljer både i de mörka partierna och de ljusa. När man gör det tenderar man att jämna ut skillnader mellan ljus och mörker så att bilderna ibland kan upplevas lite platta och kontrastfattiga.

Ljuskänsligheten är god men inte längre bäst i klassen. När du tar bilder i mörker blir de uppljusade vilket ger fördelen att du verkligen kan se vad du fotograferade men nackdelen att bilderna inte återger upplevelsen av skymning eller natt på det sätt du upplevde det.

Betyg 5

Sony Xperia 1 VI

Sony verkar föredra traditionell kameraåtergivning framför HDR-fotografering i sina bilder. Det innebär i praktiken större kontraster mellan ljus och mörker, och i motiv med stora skillnader mellan ljust och mörkt blir detaljer ofta över- eller underexponerade. Ett tydligt exempel är att i Sonys bilder blir det ofta väldigt lite detaljer i himlen medan Samsung fångar molnens detaljer bättre. Fördelen med Sonys tillvägagångssätt är att resultatet ofta känns mer som man upplevde det medan Samsungs bilder ibland känns lite platta och utjämnade. Detta gäller ännu mer i mörkerfotografering, där bilderna från Xperia 1 VI ofta ser mörkare ut men när man detaljgranskar har de minst lika mycket skärpa som bilderna från Galaxy S24 Ultra. Vad som är bäst av dessa olika tillvägagångssätt är alltså i hög grad en fråga om tycke och smak, men i snitt tycker jag ändå att Samsungs bilder oftare känns bättre än att Sonys gör det.

Betyg: 4

Vinnare Grundläggande fotografering: Samsung Galaxy S24 Ultra

Det här är ett utdrag ur en artikel som tidigare publicerats exklusivt för Plus-medlemmar på Mobil.se. Här kan du bli Plus-medlem och därmed få direkt tillgång till alla artiklar på Mobil.se och dessutom ta del av förmånliga erbjudanden och rabatter. Som plusmedlem så får du samlade tips och många andra fördjupande, vägledande artiklar. Hela artikeln hittar du här.