Sony Ericsson gör rekordresultat

Ett feladresserat internmeddelande har avslöjat Sony Ericssons resultat för det tredje kvartalet. Och det går betydligt bättre än väntat. Vinsten är nästan tre gånger så hög som den var samma period förra året och Sony Ericsson överträffar analytikernas förväntningar med råge.

Publicerad Senast uppdaterad

Det tycks vara prestigemodellerna som drivit Sony Ericssons försäljning den senaste tiden. Cybershotmobilen K800 har varit mycket framgångsrik och det har även företagets Walkmanmobiler varit.

Under det tredje kvartalet har Sony Ericsson skeppat 19,8 miljoner telefoner, att jämföras med de 13,8 enheter som man fick ut under det tredje kvartalet 2005. Samtidigt har man alltså lyckats öka vinsten, från 151 miljoner Euro under kvartal 3 år 2005 till de 433 miljoner före skatt man redovisar för det tredje kvartalet i år. Sony Ericsson har alltså lyckats höja medelpriset för de telefoner man säljer, främst genom framgångsrika lanseringar av telefoner i det högre prissegmentet, som kameramobilen K800.

Sony Ericssons rekordresultat med en vinst på 4 miljarder kronor före skatt är ett välkommet tillskott för moderbolaget Ericsson. Det innebär att Sony Ericsson ger två miljarder i bidrag till Ericssons vinst, hela tjugo procent av den vinst som Ericsson förväntas visa när man redovisar sitt resultat i nästa vecka.

Sony Ericsson planerade att presentera sitt resultat under torsdagen, men en medarbetare skickade av misstag rapporten till Dow Jones redan idag. Sony Ericsson valde då att skicka ut rapporten i sin helhet och börsen utreder läckan som enligt Sony Ericsson berodde på den mänskliga faktorn. Någon råkade av misstag få med mejladressen till Dow Jones i ett meddelande som endast skulle distribueras internt.