Snapholes?
Snapchat gör ”video-solglasögon”
Spectacles, Snapchats nya uppkopplade 130 dollars-solglasögon, lanseras som en ”rolig grej”. Men det kanske finns en större plan bakom den nya fokusen.
Lanseringen av Snapchats uppkopplade solglasögon Spectacles för även med sig ett namnbyte, från Snapchat till Snap Inc. Det kan alltså handla om en hårdvarusatsning som sträcker sig längre än Spectacles. Snapchats medgrundare Evan Spiegel säger till Wall Street Journal att namnbytet ska spegla att företaget numera har mer i bakfickan än den kända sociala video-appen.
Vad är då Spectacles? På utsidan ser de ut som ett par underligt formade hipstersolglasögon. Vid närmare granskning upptäcker man glasögonens enda interaktiva element, en inspelningsknapp. På sidan av ena bågen sitter en 115 graders lins som på ett ungefär ska återspegla vad det mänskliga ögat ser. Videoklippen spelas in med lite fiskögaperspektiv så att det än mer ska ge intrycket av det man ser naturligt med ögonen. Spiegel säger till Wall Street Journal att tanken inte bara är att videoklippen ska få ett mer ”naturligt” perspektiv, samtidigt som det även frigör användarens armar, det ska även bidra med att mobilen inte lägre blir som en ”vägg framför ditt ansikte”. Han argumenterar även att det fyrkantiga formatet är en onödig kvarleva av att skriva ut foton på ett papper.
Videosnutten som glasögonen spelar in är 10 sekunder och sparas till Snapchat Memories. Inspelningen avbryts automatiskt efter 10 sekunder. Vill man spela in längre så får man lägga till ytterligare 10 sekunders block genom att manuellt trycka på inspelningsknappen, men den maximala inspelningslängden per klipp är satt till 30 sekunder.
Inspelningarna kan föras över till mobilen via wifi, oavsett om det handlar om Android eller Ios. Den sistnämnda har dock förinställt att ta emot klipp via Bluetooth, men då med en lägre upplösning. Glasögonen har inbyggt minne så man behöver inte ha mobilen med sig och överföra data efter varje inspelning. I dagsläget framgår det dock inte hur många klipp man kan spara innan glasögonen skriker stopp.
När man tryckt på inspelarknappen så lyser det en lampa ”inåt” att användaren vet att det faktiskt också spelas in video. Men även människorna som hamnar i skottlinjen varnas genom via en ring av små lampor som är riktad utåt. Den fungerar även som en batteriindikator. På tal om batteri, glasögonen sägs ha tillräckligt med ström för att spela in under en hel dag på en laddning. Med glasögonen följer det även med en ”laddningslåda”, samma tanke som Apples bärbara laddare/förvaringslåda för företagets trådlösa Airpods-hörlurar, och den ska kunna ladda glasögonen fyra gånger medan man är på språng.
Är detta början på något nytt?
Frågan är om Snapchats, förlåt, Snap Inc:s Spectacles kommer gå samma öde till mötes som det fallerade Google Glass-projektet? Kommer Spectacle-användare bli de nya ”Glassholes” (ordlek med orden glass och det inte så helt smickrande asshole)? Det kan hända men utgångspunkten för produkternas födelse och företagens långsiktiga tanke verkar vara olika. Spiegel säger att Spectacles bara är en ”rolig grej”.
Men läser man mellan raderna så ser man också ett annat mönster. Spiegel är intresserad av fotografi och företag som är eller har varit verksamma inom det området. Han säger att ”Internet-uppkopplad fotografering är verkligen att återuppfinna kameran”. Genom att skapa en produkt som kopplar bort mobilens kamera ur ekvationen så kan det vara första steget mot att skapa en ”folk”-kamera, kopplad direkt mot internet. Är det må hända baktanken? Spiegel har början till en infrastruktur med Snapchat-appen och nu har han doppat tårna i hårdvarubiten. Om några år vet vi förmodligen svaret.
Källa