-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Håller koll på trafikljusen
Snålare bilkörning med smartphones

Med koll på trafikljusen och kommunikation med telefoner i andra bilar ska smartphones kunna reducera bränsleförbrukningen med 20 procent, enligt en forskargrupp.
När allt fler placerar mobilen i en hållare på instrumentbrädan och använder den för att hitta rätt när de kör bil har en grupp forskare vid MIT och Princeton University funderat över hur telefonen kan användas för att minimera bränsleäförbrukningen.
Flera navigerings-appar innehåller redan funktioner för att välja den rutt som leder till en lägre förbrukning, men enligt forskarna kan telefonernas kamera användas för att få ner förbrukningen yttterligare.
Att kunna förutse när trafikljusen längs en planerad rutt ska slå om kan göra det möjligt att få bättre flyt i körningen och undvika inbromsningar och accelerationer. Genom att analysera filmsekvenser som mobilernas kameror fångar upp tillsammans med positioneringsinformation från telefonernas gps kan man bygga upp en allt mer detaljerad modell av trafikljusens beteende i en stad.
Systemet har testat både i Cambridge, där trafikljusen har fasta intervaller, och i Singapore, där trafikljusens intervaller varierar i förhållande till trafikens intensitet. I Cambridge kunde systemet förutspå när trafikljusen skulle slå om med en felmarginal på två tredjedels sekund, i Singapore ökade felmarginalen till drygt en sekund.
Under testerna med verkliga förare har man använt sig av en app som ger instruktioner om hur mycket man ska sakta ner när man närmar sig ett trafikljus. Forskarna har också gjort simuleringar där förarna även får instruktioner om att öka farten för att hinna passera trafikljus, men det anses inte vara tillräckligt säkert för att tillämpa i verkligheten.