Hypad uppföljare från Kina

Snabbtest: Våra första 48 timmar med Oneplus Two

Oneplus Two, uppföljaren till den första telefonen från det kinesiska företaget.
Innehållet i lådan som kom från Oneplus. Här syns bland annat den nya usb-laddaren.
Fullhd-skärmen på 5,5 tum är riktigt trevlig med bra kontrast och ljusstyrka.
Telefonen har en rejäl metallstomme som löper längs sidorna. Här syns också usb c-porten och fingeravtryckläsaren.
På höger långsida finns strömknappen samt reglage för volymen.
Den mönstrade skjutreglaget på vänster långsida är ett välkommet tillskott. Med det kan man snabbt växla mellan telefonens tre ljudlägen: Alla, Prioritet och Ingen.
De klassiska kapacitiva knapparna har fått en mer modern look på Oneplus Two.
En annan nyhet med Oneplus Two är att telefonen har plats för två stycken simkort (nano).
Den sandpappersliknande baksidan på Oneplus One har gjorts grövre och mindre plastig hos Two-modellen. Baksidan går att byta ut och Oneplus säljer flera olika modeller i sin webbutik.
Oneplus One (till vänster) och Oneplus Two.

Förväntningarna på den andra telefonen från Oneplus är skyhöga. Här är mobil.se:s rapport från den första tiden med telefonen.

Publicerad Senast uppdaterad

Kinesiska startup-företaget Oneplus har på rekordkort tid blivit en av de mest intressanta Androidtillverkarna i branschen. 

Deras affärsidé är enkel och slagkraftig: Att sälja premiumprestanda till ett pris som ligger långt under vad teknikjättarna tar för sina toppmodeller. 

Företagets första telefon - kort och gott döpt till ”Oneplus One” - lanserades i april förra året. I juli presenterade man uppföljaren, som följdaktligen har fått namnet Oneplus Two. 

Den nya telefonen bjuder på en hel del nyheter och uppdateringar. Mobil.se är i skrivande stund i full färd med att hårdtesta Oneplus Two, men här är en liten rapport som sammanfattar våra intryck än så länge.

5 saker vi gillar med Oneplus Two (hittills)

+ Byggkvaliteten och design: Oneplus Two både ser ut och känns betydligt mer rejäl, genomarbetat och lyxig än föregångaren, mycket på grund av den metallram som löper runt telefonen. Dessutom har de klassiska kapacitiva knappar som finns på Oneplus One (meny, hem och tillbaka) byts ut mot en hemknapp i mitten med två stilrena knappar i form vita streck på sidorna.

+ Skärmen: I dag har många många av Androidtoppmodellerna QHD-upplösning. Two kan inte matcha den höga pixeltätheten, men å andra sidan är telefonens skärm på 5,5 tum en av de bästa fullhd-paneler vi har sett. Kontrasten är utmärkt, färgåtergivningen och ljusstyrka likaså.

+ Snabbheten: Den version av Oneplus Two vi testar har imponerande 4 gigabyte i arbetsminne. Det kombinerat med ett åttakärnigt Snapdragon 810-chippet gör telefonen till ett riktigt krafthus, vilket märks i hur pass kvick telefonen är när det kommer till multitasking och annan användning.

+ Fingeravtrycksläsaren: Lätt och snabb att konfigurera. Det är också en stor fördel att telefonen kan väckas från viloläge genom att placera fingret på hemknappen där sensorn sitter.

+ Systemet: Egenutvecklade operativsystemet Oxygen OS är baserad på Android 5.1. Systemet är snyggt och tydligt och påminner mycket om den rena version av Android som finns i Nexustelefonerna. Oneplus har dock lagt till en del smarta finesser - bland annat går det att ställa in så att kameran aktiveras av två snabba tryck på hemknappen. Inställningsmöjligheterna är många, och det gillar vi stenhårt.

5 saker som inte har imponerat (hittills)

- Kameran: Vid lanseringen gjorde Oneplus en stor grej av man ersatt den gamla kamerasensorn med en ny från Omnivision (13 megapixel), som bland annat använder laser för autofokus. Vårt intryck är att kameran har blivit bättre, men är långt i från toppklass. Det gäller framför allt när man fotograferar under kvällstid. Oneplus har varit tvungna att kompromissa på vissa fronter för att hålla ned priserna, och kameran ser ut onekligen ut att vara en av dessa.

- Buggig mjukvara: Företaget har skickat ut flera firmwareuppdateringar sedan Two släpptes, men mjukvaran är fortfarande inte helt hundra. Vi har märkt det genom att vissa appar ibland plötsligt kan tvångsavslutas och att telefonen har fryst vid några tillfällen.

- Laggig hemknapp: Fingeravtryckssensor fungerar riktigt bra i de allra flesta fall, men vi har ibland noterat en viss fördröjning från det att man lägger fingret på hemknappen när en app är öppen, till det att man kommer till startskärmen. 

- Batteritid: Two må ha ett rejält batteri på 3300mAh, men vi har hittills inte blivit särskilt imponerade av prestandan. Vi kan inte dra några större slutsatser än, men känslan är Oneplus Two klarar av en dags normal användning och inte så mycket mer.

- Ingen snabbladdningsfunktion: Flera av Androidkonkurrenterna - bland annat Motorolas nya Moto X Style - har stöd för snabbladdning. Oneplus Two saknar en liknande finess. Kanske inte någon dealbreaker, men synd med tanke på att batteriet tar ganska lång tid på sig att nå full kapacitet.


*****
Vårt test av Oneplus Two är som sagt ännu inte klart. Finns det något särskilt som ni är vill att vi ska titta närmare på? Frågor om telefonen? Låt oss veta i kommentarerna nedan.