Snabbare hjälp

Sms-larm till frivilliga vid hjärtstopp

När någon får ett hjärtstopp i Stockholms innerstad ska vanliga stockholmare som anmält sig och befinner sig i närheten få sms.

Publicerad Senast uppdaterad

För att öka  överlevenadschanserna för drabbade har Södersjukhuset tillsammans med SOS Alarm och LEKAB Communication Systems inlett ett projekt där vanliga människor med kunskaper i hjärt- och lungräddning larmas när någon får ett hjärtstopp i centrala Stockholm.

Den som registrerat sig på webbplatsen smslivraddare.se kan bli uppringd av SOS Alarm och få höra ett förinspelat röstmeddelande. Om vill acceptera larmet svarar man på meddelandet med en knapptryckning får då ett sms med uppgifter om var den drabbade befinner sig. Samtidigt som röstmeddelandet skickas ut larmas ambulans och räddningstjänst.

Röstmeddelandet skickas till alla mobiltelefoner som befinner sig inom en kilometers radie från platsen. Positioneringen sker via mobilnätet och kräver inte att telefonen har gps.  För att vara aktuell som deltagare i projektet ska man bo eller arbete i Stockholms innnerstad. Utöver detta räcker det att ha utbildning i hjärt- och lungräddning, det ställs inga krav på att man nyligen ska ha genomgått utbildningen.

– När det gäller hjärtstopp är tiden den viktigaste faktorn. Vi hoppas få runt 5000 hjärt-lungräddare att anmäla sig till projektet. I många fall kommer livräddarna sannolikt att anlända före ambulansen, vilket ökar överlevnadschanserna dramatiskt, säger Mårten Rosenqvist, överläkare på Kardiologkliniken vid Södersjukhuset, i ett pressmeddelande.