Sms förklarat

Det brukar fungera utan problem. Men bakom kulisserna händer mycket du inte märker och möjligheterna är fler än du tror. Vi förklarar sms.

Publicerad Senast uppdaterad

I ett vanligt sms kan man skriva max 160 tecken. Mer tekniskt uttryckt så rymmer ett sms 140 byte data och vill man få in 160 tecken så bygger det på att man använder endast de tecken som ingår i den normala teckenuppsättningen. För svenskar är det dock inga problem eftersom de flesta specialtecken vi kan tänkas använda finns med. Skulle man däremot vilja fylla ett sms med tecken som inte ingår i den normala teckenuppsättningen blir följaktligen utrymmet för antalet tecken mindre.

Men även om gränsen för ett sms går vid 160 tecken så kan du skriva mer än så med alla nyare telefoner. Då länkas helt enkelt meddelandena ihop, så även om de på din räkning dyker upp som flera meddelanden kommer de fram till mottagaren som ett långt meddelande. I praktiken brukar 6 eller 8 meddelanden vara maxstorleken och då lagras information om de olika meddelandena i början av varje enskilt meddelande. Det är dock inget som syns för varken den som sänder meddelandet eller för den som tar emot det. Den mottagande telefonen ser till att visa det mottagna meddelandet som ett sammanfogat långt meddelande och inte som flera olika.

Förutom vanlig text finns mycket annan information som kan inkluderas i ett sms. När du packar upp din nya telefon kan du till exempel få inställningarna för e-post, mms och gprs skickade från operatören till din nya telefon. De inställningarna skickas via sms med en speciell formatering som gör att telefonen förstår att det är just inställningar och inte ett textmeddelande som ska visas i inkorgen.

För att du alls ska kunna skicka ett textmeddelande från din telefon krävs att du har numret till din operatörs sms-central (smsc) inställd i telefonen. Den inställningen sköts automatiskt när du sätter i sim-kortet. När du skickar ett meddelande till en annan mobiltelefon så är det din operatörs smsc som tar emot meddelandet från dig och skickar det vidare till mottagaren. Om mottagaren inte är tillgänglig, till exempel för att den telefonen inte har täckning eller är avstängd så sparas meddelandet. Nu kommer din operatörs smsc att göra nya försök att skicka och när mottagaren är tillgänglig levereras meddelandet.

Dock så finns det ingen egentlig garanti för att sms ska komma fram och många har nog märkt att saker och ting kan gå fel, att meddelandet helt enkelt inte kommer fram.

När du är utomlands kan det vara bra att veta att samtal hem till Sverige ska inledas med +46 för att samtalet ska komma fram, men det här gäller faktiskt inte sms. Precis som hemma fungerar det visserligen att inleda numret man ska skicka till med +46, men eftersom alla dina sms tas emot av din egen operatörs smsc så kan du lika gärna skicka meddelandet genom att bara ange numret du slår hemma i Sverige. Ska du skicka ett sms till en mobiltelefon i utlandet, i samma land som du då befinner dig krävs med andra ord att du inleder med det landets landsnummer för att meddelandet ska hitta rätt.

Det här är också anledningen till att kortnummer för sms endast fungerar nationellt. Betaltjänster för att tävla, beställa ringsignaler och annat är i Sverige fem siffror långa och börjar på siffran sju. Eftersom de numren är kopplade till de svenska operatörernas system går de utmärkt att använda för dig med svenskt mobilabonnemang i utlandet. Men vill du använda ett kortnummer som används i utlandet krävs följaktligen att du har ett lokalt abonnemang eller kontantkort för att det ska fungera.

Ruta: Specialtyper av sms

Flash-sms

Beroende på hur meddelandet formateras rent tekniskt kan man åstadkomma något som kallas Flash.SMS. Hur det hanteras beror på till vilken telefon det anländer, men för att skicka måste man använda en dator och inte en telefon. Ofta kommer meddelandet då fram direkt i telefonens display, utan att man behöver välja att öppna meddelandet. Ofta innebär detta också att meddelandet raders så snart det är läst och sedan alltså inte ligger kvar i inkorgen.

Wap-push

En del av wap-standarden. I praktiken ett sms med en länk i som med bara ett klick låter användaren öppna webbläsaren och gå till en speciell adress. Används för att till exempel vägleda till en speciell sida eller ett spel eller javaprogram.

OTA

Med hjälp av en särskild teknisk formatering kan operatörer skicka inställningar till din telefon. De tolkas av telefonen som just inställningar och ger dig frågan om du vill acceptera.

Smart messaging

Med hjälp av Nokias Smart Messaging skickas ringsignaler, bilder och annat, men det är sms som är grunden i tekniken.

EMS

Ems används numera sparsamt, men var något av ett mellansteg mellan sms och mms, främst i telefoner från Ericsson och Siemens. Rent tekniskt används sms som leverans, men det man kan skicka är bland annat små primitiva bilder, animationer och ringsignaler. Skickas ems till en telefon som inte stödjer tekniken visas endast den text som finns och bilder/ljud uteblir helt enkelt.

Ruta: Sms-tricks

Kommandon för de svenska mobilnäten

Tidigare har man kunnat inleda sitt meddelande med en kod för att dölja avsändarnumret när man skickar ett sms. Den här funktionen har flera operatörer erbjudit, men efter att den missbrukats för exempelvis mobbing så är den numera borttagen. Det går alltså inte att dölja sitt nummer när man skickar sms. Även den som har hemligt nummer vid samtal visar sitt nummer när sms skickas.

Tele2Comviq: kv#

Telia: *kv#

Telenor: ##

Sms till fasta nätet

Kunder hos Telenor och Tele2 kan skicka sms till telefonnummer i det fasta telenätet. Meddelandet läses då upp i luren för den som svarar. Om mottagaren inte svarar på samtalet görs fler upprepade försök.