-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Studie visar
Smartphones gör oss mer rationella än datorer

Forskare vid University of London har genomfört en studie som visar att mobila enheter leder till mindre känslomässig problemlösning.
Den som använder en smartphone tar i regel mer rationella beslut än den som sitter vid en dator. Det visar en färsk studie som forskare vid Univiersity of London nu genomfört och som man publicerat slutsatserna av i publikationen Computers in Human Behavior. Inte mindre än 1 000 personer ingick i den omfattande studien.
Klassiska dilemman
Personerna i studien delades upp i två grupper. Båda ställdes inför samma moraliska dilemman, men på olika hårdvaruplattformar, nämligen smartphones och datorer. Deltagarna fick till exempel avgöra om de var villiga att knuffa en människa från en bro mot en säker död, om man samtidigt räddade fem andra människors liv till följd av handlingen. Reaktionerna mellan grupperna skiljde sig åt rejält.
Under mer stress
33,5 procent av smartphone-användarna valde den rationella lösningen, det vill säga att offra ett liv för att rädda fem i stället för att inte göra någonting alls. Bland datoranvändarna landade siffran på 22,3 procent av användarna. ”Vi fann att människor som använder en smartphone tar mer rationella och mindre känslomässiga beslut när de använder en smartphone” konstaterar dr Albert Barque-Duran, som lett arbetet med studien. Han menar att en förklaring kan vara att man ofta befinner sig under mer stress när man använder en smartphone och att den också skapar en större psykologisk distans än en dator.