Skydda skärmen utan att det syns

Det första du tänker på när du skaffat en ny telefon är kanske inte att limma på ett stort klistermärke över hela telefonen. Men vill du slippa repor kan det vara en bra idé. Mobil har gått igenom utbudet av skärmskydd för pekskärmsmobiler.

Publicerad Senast uppdaterad

En telefon och en nyckelknippa i samma jackficka. En rask promenad senare påminner din högblanka skärm mer om en välanvänd skridskois än en fickspegel. En lösning är förstås att skaffa ett stort gummifodral att klä in den, men har du en tunn telefon som lätt glider ned i fickan känns det kanske inte så lockande. Alternativet är att limma på en skyddsfilm som bara är i vägen lite grann. 0,2 millimeter tjocka sägs de vara, och de ska inte påverka vare sig utseende eller funktion i telefonen. Och så ska de skydda din ögonsten mot repor utan att göra den klumpig.

Det finns två typer av skyddsfilmer, sådana du limmar på med en medföljande spray och sådana du sätter fast genom att bara ta bort skyddspappret på plastfilmen och trycka dit den.

Vi tog hem några olika och testade dem. Det finns vissa skillnader på materialet i de olika filmerna. De som spraylimmas, till exempel Copter och Invisible Shield, är av mjuk plast medan de billigare utan spray, till exempel Screen Shield, består av en styvare plast.

Spraya lättare

De spraylimmade är lättare att gnugga på plast genom att du kan flytta dem en aning när du sätter fast dem. Du sprayar på den medföljande vätskan, lägger på skyddet på skärmen och sedan gnuggar du ut vätskan och fäster filmen med en liten gummiskrapa. De styvare skydden drar du bara bort skyddspappret på och lägger på det på skärmen. Enklare procedur, men på en telefon som Nokia N97 som har en liten kant som sticker upp runt skärmen tycker jag att det är svårt att få den att passa bra. Passformen är för dålig och det går inte att få fast skyddet riktigt bra.

Men det finns ett grundproblem, om du ska stå ut med skyddsfilmen måste den vara repbeständig så att inte skyddsfilmen i sig blir alldeles repig. I en reklamfilm på nätet för ett displayskydd visas hur en nyckel upprepade gånger dras mot en skyddad skärm som efteråt visar sig vara helt orepad.

När vi gör på samma sätt blir det en väldig massa repor på den mjukare plastfilmen. Drar du med en nyckel eller med nageln för den delen så blir det märken och jack i skyddsfilmen. Men efter en stund rätar de ut sig filmen slätas ut igen. Kvar blir svaga spår av misshandeln.

Det styvare skyddet tål smårepor bättre men om nyckeln väl "får tag" i plasten blir det rejäla repor. Då rispas det så att det blir små plasthögar som lägger sig på skärmen. Visst är det bättre att få repor på plastfilmen än på själva skärmen, men det är lika störande var reporna än sitter. De mjuka skydden tycker jag klarar sig bättre än det hårdare.

Äter ljus

En annan effekt av plastfilmen är att skärmen blir en aning mindre ljusstark, men det stör inte så mycket. Desto mer irriterande är att skärmen går från att vara spegelblank till att vara mer eller mindre knottrig. Mest störande är det förstås på telefoner som Iphone där mycket av upplevelsen hänger på skärmen. Den går från att se jättebra ut till att vara lite knagglig med det mjuka skyddet. Dessutom blir det lätt en eller annan luftbubbla kvar på skärmen, inte så snyggt. Det hårda skyddet syns mindre och är jämnare.

Däremot tycker jag inte att känslan när du använder skärmen förändras nämnvärt. Den tydligaste skillnaden är att det blir lite mer grepp i skärmen när du pekar då den. Känsligheten tycker jag inte blir sämre, varken på en kapacitiv skärm som på Iphone eller en resistiv som på N97.

Till slut kanske du vill ta bort skyddet eller sätta dit ett nytt om det gamla skadats. Det går bra, du får dra en hel del för att få loss de spraylimmade skydden, medan det styva skyddet är lättare att få bort. Intrycket blir ändå att skydden sitter så pass bra att de inte kommer att ramla av utav sig själva.

Screen Shield

Ett styvt skydd som är lätt att applicera så länge det passar på mobilen. Tål en hel del repande men går du för hårt åt det blir det rejäla jack. Det är lätt att plocka loss och tanken verkar vara att du ska göra det när det blivit repigt eftersom det säljs i tvåpack.

Pris: 60-99 kronor för två stycken

Länk: www.skalshop.se

Copter

Sägs ha uppfunnits för att skydda rotorblad på helikoptrar från ökensand. Men skyddar även telefonen från repor. Eftersom plastfilmen är en aning mjuk blir den repad om du drar med till exempel en nyckel eller nagel på den, men reporna rätar ut sig till största delen efter en stund. Men den skyddar helt klart skärmen från det mesta.

Pris: 189 kronor

Länk: www.copter.se

Invisible Shield

Denna och Copter verkar vara i stort sett identiska, plastfilmen, sprayen och instruktionerna är desamma, och även priset. Trycker du med något vasst blir det en repa som efter en stund rätas ut. Båda skydden kostar en hel del men verkar också vara de mest tåliga skydden.

Pris: 199 kronor

Länk: www.zagg.com

Privacy Guard

Ett insynsskydd till telefonen som ska se till att ingen kan tjuvkika vad du skriver eller gör med din telefon. Finns inte till så många olika modeller, men är helt klart effektivt. Så effektivt att det blir omöjligt att titta från sidan och ganska svårt att se rakt framifrån. Känns mest som att den gör telefonen sämre.

Pris: 65 kronor

Länk:www.screenguard.se