Wearable-revolution i vården?

SKL: Smarta telefoner har skapat “analogstress”

Per Mosseby, direktör för avdelningen för digitalisering på Sveriges kommuner och landsting.

Nu är det dags att hacka sjukvården, slår Per Mosseby, direktör för avdelningen för digitalisering på Sveriges kommuner och landsting, SKL, fast.

Publicerad Senast uppdaterad

– 20 procent av alla svenska kommuner har inte en enda e-tjänst. Allt sker den analoga vägen, via blanketter, konstaterar Per Mosseby, direktör för avdelningen för digitalisering på Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Han talar på Internetdagarna om hur digitaliseringen kan förbättra välfärden och ser hur inte minst smartphones har skapat ett glapp mellan vad folk förväntar sig när det kommer till  kommunala online-tjänster och de möjligheter som står till buds. 
– Smarta telefoner har fått människor att förstå vad man kan göra digitalt, säger Per Mosseby. 

"Analogstress"
Vad man kan göra digitalt, fortsätter han, är i princip alla tjänster, från att vabba till att sköta bankärenden, vilket även de anställda inom offentlig sektor är medvetna om. Men många verksamheter har alltså inte hängt med, vilket har skapat en “analogstress”.
– Man blir väldigt stressad över att inte kunna agera digitalt.
Istället krävs blanketter, kuvert och frimärken och många ansökningar kommer aldrig iväg. 

Trestegslösning med fokus på samarbete
Lösningen ser Per Mosseby ligga i tre steg: 
1. Gör ett digitalt kunskapslyft för chefer och medarbetare
Beslutsfattare har en nyckelroll för att förankra vad exempelvis Värmlands 16 kommuner har lyckats med – att framgångsrikt samarbeta för att kunna erbjuda flera e-tjänster. 
2. Tydliga digitala verksamhetsmål
För att få in strategi, vision och långsiktiga mål i budgetprocessen gäller det att ha konkreta mål.
– Vill föräldrar kunna få utflyktsinformation i mobiltelefonen? Sätt då sådana mål. 

Viktigt för att lyckas är att börja mäta kundnöjdhet och inte bara resursåtgång. Och för mindre kommuner som inte har resurserna har Per Mosseby tre råd: 
– Samverkan, samverkan, samverkan. Gör som i Värmland! säger Per Mosseby och eftersöker plattformar för samarbete kommuner emellan.

Hacka offenlig sektor
3. Öppna verksamheter för innovation: en annan form av samverkan, men mellan människor, myndigheter och företag. 
– När kommer det att vara möjligt att hacka offentlig sektor? Hur kan vi föra in något nytt? frågar Per Mosseby.

Särskilt  inom vården ser han möjligheten, eller snarare nödvändigheten, att underminera informationsövertaget som innebär att patienter endast har tillgång till den diagnos och behandling som läkare väljer att ge dem. Digitaliserade lösningar, appar och wearables innebär att patienter själva kan samla in data, tvinga vården att ta emot den, tvinga läkare att ge ut data och sedan komma överens om diagnos och behandling, menar han.
– Att hacka vården är något jag verkligen tror kommer hända snart. Det ligger så nära en själv och så nära ens egna intressen, säger han.

På Mobilbusiness fråga om trögheten i vårdsystemet, som kräver certifieringar och standards svarar han att det är regler som vården kommer tvingas att till viss del ge överge. Redan nu finns det en felmarginalen som måste finnas med i beräkningarna.  
– En stressad patient på en vårdcentral har ett helt annat blodtryck än det som den kan ha när den mäter det själv, hemma, i lugn och ro, säger han.