-
PLUS
Tips: Enkel filöverföring mellan Xiaomi och Iphone snabbt
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
Lugnande besked
Senaste forskningen: Mobilstrålning är inte farlig

Nu kan du skippa foliehatten. Mobilstrålning är nämligen helt ofarlig, enligt en färsk studie.
Strålning från trådlösa nätverk och mobiltelefoner inte är farliga för hälsan. Den slutsatsen drar Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för elektromagnetiska fält i en studie där man har kikat närmare på cirka 200 vetenskapliga rapporter som har publicerats under det senaste året.
Samtidigt menar man i rapporten att det finns studier som visar att strålningen har en viss påverkan på oss, men att det inte finns några hälsoeffekter av det. Sömnstudier som har gjorts visar att hjärnan till viss del påverkas av radio- och mobilstrålning, men på ett sätt som har väldigt liten påverkan och inte tros ge några effekter på beteende eller hälsa.
Ökad cancerrisk motsägs av statistik
Tidigare vetenskapliga undersökningar har hävdat att cancerrisken ökar markant för den som utsätts för mobilstrålning under ett års tid, men detta motsägs enligt rapporten av att det, trots att mobiltelefoner blivit en del av vardagen för de flesta svenskar, inte skett någon ökning alls av cancer och tumörer under den senaste 30-årsperioden i Sverige.
– Det vetenskapliga stödet för att mobiltelefonen skulle orsaka cancer blir allt svagare. Men det är ännu för tidigt att dra några helt säkra slutsatser när det gäller långtidsanvändning av mobiltelefon, det vill säga för den som använt mobiltelefon längre än cirka 15 år samt när det gäller barn, säger Lars Mjönes, sekreterare i det vetenskapliga rådet, i ett pressmeddelande.