-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
Rymduppkoppling
Satellitnätverket Starlink ska lanseras i höst – uppkoppling överallt

Space X meddelar att deras satellitbaserade nätverk Starlink ska lanseras under hösten, om alla tillstånd är på plats.
Elibils- och rymdfantasten Elon Musk ligger bakom projektet Starlink som är ett satellitbaserat nätverk för internetuppkoppling. Systemet befinner sig i betastadiet just nu ( i elva olika länder) och de 1800 satelliter som cirkulerar jorden och bidrar med uppkoppling ska vara tillräckligt många för att ge global täckning. Målsättningen är dock att ha 12 000 stycken, och om det är så många som krävs kan man ju kanske ifrågasätta om 1800 verkligen ger täckning över hela jorden.
Just nu kan man alltså bara betatesta systemet och det kostar 99 dollar i månaden. Då ingår en sattelitmottagare ingår. Hastigheterna som utlovas i dagsläget är 50-150 Mbps med en latens på 20-40ms för de flesta områden som är tillgängliga.
Ett problem med systemet är dock att sattelitmottagarna kräver fri sikt, dvs de måste stå utomhus. I länder med höga temperaturer har det resulterat i överhettade mottagare som inte fungerar.
I dagsläget säger Space X-chefen Gwynne Shotwell att det främst är rätt tillstånd som saknas för att att lansera systemet officiellt, något som man förväntas göra under hösten.
Det är inte första gången som sattellituppkoppling lanseras. Tvärtom konkurrerade de båda systemen Globalstar och Iridium för idag ungefär 20 år sedan. Då skulle det användas främst på platser som saknade vanlig uppkoppling och flera tillverkare gjorde kombinerade satellit- och gsm-telefoner.