Samsung Galaxy Unpacked

Samsungs lansering på djupet – Frågor och svar om Galaxy Z Flip 6, Fold 6, Watch 7 och mer 

I form av frågor och svar tittar vi närmare på Samsungs stora sommarlansering och Galaxy Ring, Galaxy Z Fold 6, Z Flip 6, Galaxy Watch 7, Galaxy Watch Ultra, 

När kommer Samsungs XR-headset? 

I slutet av lanseringen i Paris kom Android-chefen Rick Osterloh på Google upp på scenen och nämnde Extended Reality. Google, Qualcomm och Samsung samarbetar ju om en plattform de utvecklar och den lovade Samsung nu ska visas upp innan året är slut. Om det innebär att ett färdigt headset finns till försäljning då också återstår att se. Vi fick inte se någon förhandsglimt.

Var det något nytt om snabbare laddning? 

När kommer Samsungs XR-headset? 

I slutet av lanseringen i Paris kom Android-chefen Rick Osterloh på Google upp på scenen och nämnde Extended Reality. Google, Qualcomm och Samsung samarbetar ju om en plattform de utvecklar och den lovade Samsung nu ska visas upp innan året är slut. Om det innebär att ett färdigt headset finns till försäljning då också återstår att se. Vi fick inte se någon förhandsglimt.

Var det något nytt om snabbare laddning? 

Nej, 25W får vi nöja oss med och därmed ligger Samsung långt efter de bästa, snabbaste på området, främst Oneplus och Xiaomi samt Motorola som har laddning över 100W på många telefoner. Samsung är kanske fortfarande skärrade av Note-incidenten med brinnande batterier.

Är Samsungs nya vikbara vattentäta? 

Ja, både Flip och Fold är vattentåliga enligt IP48. Tåligare därmed än Motorolas vikbara vi nyss testade. Motorola Razr 50 Ultra är bara IPX8, så vattentålig men inte smutstålig. Det är gångjärnet som de tycker är svårt att skydda från damm, sand och liknande. Men uppenbarligen är Samsung duktigare på det.

Galaxy Ring kommer inte hit? 

Nej, i dagsläget släpps den bara till Sydkorea, USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Orsaken är lite oklar, men det kan vara en kombination av juridik och produktionskapacitet samt att man vill lära sig av mottagandet ringen får i dessa länder innan man går vidare. Ska jag gissa och tolka de uttalanden Samsung gjort så tror jag ringen kan släppas i Sverige om ett halvår, kanske i samband med släppet av nästa flaggskepp i början av 2025.

Är det en månadsavgift för ringen utöver inköpspriset? 

Konkurrenten och dominanten inom smarta ringar, Oura, har ju en månadsavgift på 60 kr för att du ska få analys av de insamlade data ringen sammanställer. Det har inte Samsung och de säger sig inte ha några planer på att införa det heller. All analys och information samlas i Samsung Health och den ingår alltså i priset. 

Hur funkar det att köpa Galaxy Ring i rätt storlek?

Vet du inte din storlek så kan du köpa ett paket med ringar i plast i alla tillgängliga storlekar samtidigt som du köper din ring i webbutik. Strolekspaketet med testningar kostar inget extra, så när du fått hem det så testar du dig fram till rätt storlek. När du vet vilken som passar bäst går du in på hemsidan igen och anger det och sedan får du ringen hem i brevlådan.

Samsungs nya klockor ska ha fått en hel del prestandahöjningar men hur är det med batteritid? 

Jag var främst besviken på att Samsung inte använder tekniken med dubbla plattformar som Oneplus gör i sin Wear OS-klocka och som ger den överlägsen batteritid.

Hur många års uppdateringar lovar Samsung till de nya vikbara i Galaxy Z 6-serien?

Det blir sju års systemuppdateringar och sju års säkerhetsuppdateringar.

Vad är skillnaden mellan Galaxy Z Fold 5 och 6?

Betydligt färre skillnader här än i Flip. Mest märkbart är att båda telefonerna fått raka vinkelräta kanter, vilket gör dem betydligt svårare att öppna med bara en hand. Telefonerna är numera även skyddade enligt IP48. Samsung säljer Galaxy Z Fold 5 för 2000 kronor mindre än Z Fold 6 på sin hemsida.

Vad är skillnaden mellan Galaxy Z Flip 5 och 6?

Framförallt har kameran uppgraderats. Nu är Flip 6 snarlik basmodellen i S24-serien när det gäller kamerauppsättning. Som med Fold har telefonen fått raka kanter vilket gör den lite mer svåröppnad, särskilt med en hand. Samsung Galaxy Z Flip 5 är just nu bara 500 kronor billigare än Z Flip 6 på Samsungs hemsida, men det kan nog komma att ändras när vi passerat säljstart den 24 juli.

Vilka nyheter som det ryktats om fick vi INTE se på Unpacked?

Samsung är dåliga på att behålla hemligheter, så vi hade redan innan lanseringen en klar bild av vad som skulle visas. Den stora skillnaden jämfört med vad vi förväntade oss var väl egentligen att ringen inte kommer till Sverige. Till de mer vilda ryktena hörde olika nya varianter av Flip och Fold, det fick vi inte, och Galaxy S24 FE fick också dröja till senare, medan klockan Galaxy Watch FE släpptes redan ett par veckor innan.

Vilka är de viktigaste nyheterna i Galaxy Watch 7 jämfört med Watch 6?

Utan tvekan att den fått en snabbare processor, 3 gånger snabbare är utlovat. Vi får se hur det märks i praktiken, men det verkar ju lovande. Jag märkte ingen omedelbar skillnad när jag testade, genom att bara svepa runt i gränssnittet vilket var allt jag kunde göra i demorummet..

Vad är fördelarna med Galaxy Watch Ultra jämfört med vanliga watch 7?

Framförallt tåligare, bättre batteritid. Du kan dyka med Ultra ner till 100 meter och den klarar mer extrema temperaturer. 

Vad är skillnaderna mellan Galaxy Buds 3 och 3 Pro?

Pro har dubbla högtalarelement men mest påtagligt är nog att Buds 3 är öppna utan gummiproppar alltså. Buds 3 Pro är in ear med gummiproppar i tre storlekar. 

Fick Galaxy AI nån uppdatering som kommer även andra telefoner tillgodo?

Vikbara telefonerna får allt det S24 redan har, som bildredigering, direkt översättning och sammanfattning. Det som tillkommer är möjligheten i Notes och fotogalleriet att du skissar något och sen förfinar AI det till en verkligt fin skiss i olika stilar eller i galleriet förvandlas din skiss på en bild till ett verkligt objekt. Rita en fisk, en bil, en resväska, ett hus, en katt så skapas och inkluderas den i bilden där du ritat.

Samsungs direktöversättning under samtal fick också en uppgradering i och med att den nu ska bli tillgänglig inte bara i Samsungs telefonapp utan även i tredjepartsappar, som till exempel Whatsapp.