På Mobile World Congress, där Samsung Galaxy S9 lanserades, fick sajten Anandtech möjlighet att köra ett par prestandatester på S9, och resultaten var en besvikelse, där S9 i vissa tester inte ens var snabbare än föregångaren S8. Samsung skyllde då på att det inte var färdiga exemplar och att det måste bero på något fel i programvaran. Nu har vi fått chansen att jämföra den kommersiella versionen av Samsung Galaxy S9 med de första mobilerna med Snapdragon 845 och resultatet står sig: Det är något konstigt med prestandan i Samsung Galaxy S9 och dess Exynos-chipset.
Finns samband
Man ska inte stirra sig blind på prestandatester av mobiltelefoner. De mäter ofta konstruerade maxbelastningar som inte motsvarar de typiska användarmönstren. Det som avgör om man upplever om en telefon är snabb eller inte beror på hur snabbt appar startar, och om telefonen hackar när man sveper eller skrollar. Det senare kan minst lika mycket påverkas av hur tillverkaren har kodat sitt användargränssnitt som av den faktiska prestandan i chipseten. Samtidigt finns det ändå ett samband. Vi upplevde förra årets telefoner med Snapdragon 835 som snabbare än de året innan med Snapdragon 820 och än mellanprismobiler med Snapdragon 600-serien, även i praktisk användning. Och Samsung Galaxy S9 upplevs faktiskt ibland som segare än väntat, till exempel när man skrollar i webläsaren eller på Facebook.
Vi har fått testexemplar av Sonys Xperia XZ2 och XZ2 Compact med Snapdragon 845 och har jämfört dem i en rad benchmarktester med Galaxy S9 och S9 Plus. Resultaten för S9 och S9 Plus är mycket lika varandra, liksom resultaten för XZ2 och XZ2 Compact, vilket visar att lika telefoner får lika benchmark och att felmarginalerna i resultaten är rätt små. Skillnaderna mellan Galaxy S9 och Xperia XZ2 är mer märkbara, och i de flesta testerna är det Samsungs Exynos-chipset som presterar sämre.
Annons
I synnerhet är det i de webbaserade testerna Google Octane och Jetstream, samt 3D-grafiktestet GFXBench som Samsung presterar märkbart sämre, men skillnaden märks i de flesta testerna. Ett undantag är Geekbench 4 där S9 i stället presterar märkbart bättre på en processorkärna, med mindre skillnad när samtliga processorkärnor körs. I gengäld blir S9 utklassad i Geekbenchs beräkningstest.
I USA är Samsung Galaxy S9 försedd med Snapdragon 845 i stället för Samsungs Exynos-chipset. I den mån vi har hittat benchmarkresultat för S9 med Snapdragon 845 har de matchat resultaten från Xperia XZ2 snarare än S9 med Exynos-chipset.
Att det blir så stora skillnader i benchmarkresultat mellan toppchipset av samma generation är ovanligt, och vi har ingen förklaring vad skillnaderna beror på. Men det finns alltså tecken på att Samsung inte riktigt lyckats med sitt Exynos-chipset denna gång. Annat var det 2016, då Samsungs Exynos-chipset utklassade Snapdragon 810 som hade problem med överhettning.