-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Ska ge prestandaskjuts med 10 procent
Samsung redo att producera 5-nanometerschipp

Samsungs 7-nanometersprocess är knappt torr bakom öronen, men den koreanska jätten har redan börjat testa tillverkning av 5-nanometerschipp.
Samsung håller sig oneklligen i framkant på chippsidan. Det var alldeles nyligen som man kickade igång produktionen av 7-nanometerschipp. Och nu meddelar bolaget att man står i startgroparna med 5-nanometersteknologi. Tester har inletts och de första smartphonemodellerna med chippen förväntas dyka upp under andra kvartalet 2020. Jämfört med 7-nanometerschippen så kommer 5-nanometerschippen att sluka 20 procent mindre resurser samtidigt som de medger en prestandaökning med runt 10 procent. För att sätta saken lite i perspektiv så kan inte mindre än 2 000 5-nanometerstransistorer få plats på bredden på ett mänskligt hårstrå.
Den här utvecklingen är förstås kostsam för tillverkarna. Global Foundries har till exmepel meddelat att man ska sluta med 7-nanometerstillverkning eftersom det helt enkelt är för dyrt. Samsungs investering i en 7-nanometerslina har kostat motsvarande nästan 60 miljarder kronor. Utöver Samsung så har även chippjätten TSMC nyligen visat upp en prototyp på ett 5-nanometerschipp.
Intel har däremot halkat efter rejält och började alldeles nyligen tillverka 10-nanometerschipp. Å andra sidan är det skillnad på nanometer och nanometer, och Intel får in fler transistorer per yta i sin 10-nanometersprocess än konkurrenterna. Men det råder inget tvivel om att Intel haft problem, då man efter flera års utveckling var tvugna att skrota sitt arbete och börja om med sin 10-nanometersprocess.