De tydligaste skillnaderna mellan S9 och S9 Plus, utöver storlek och att S9 Plus fått mer arbetsminne är kamerorna. Att S9 Plus till skillnad från sitt mindre syskon fått dubbelkamera bak innebär flera saker. Först och främst gör det att S9 Plus har 2 gånger optisk zoom, vilket alltså S9 saknar och så gör de två linserna på baksidan till S9 Plus att den har Live fokus, en funktion som introducerades i Note 8. Live fokus innebär att du när du tar bilden, men även efteråt steglöst kan addera olika mängd fiktiv oskärpa till bakgrunden så att ditt motiv tydligare står ut i bilden. Det här kräver att det är ett motiv på ungefär två meters avstånd och att det är relativt väl upplyst. Resultatet kan hur som helst bli bra om de här förutsättningarna är uppfyllda när du tar bilden.
Bättre bilder
De andra förbättringarna i kamerorna i S9 och S9 Plus är gemensamma och gäller alltså båda telefonmodellerna. Dit hör att de båda tack vare dubbla bländarvärden, både f/2.5 och f/1.5, ska ge bra bilder i fler sammanhang. På det här sättet ska man kunna kombinera bra bilder med fin skärpa och lite brus i mörker samtidigt som bilderna i fullt dagsljus inte ska få blek färgåtergivning. När jag testar telefonerna för att ta bild i ett nästan helt mörkt utrymme är skillnaden märkbar mot såväl föregångarna som mot konkurrerande telefoner. S9 och S9 Plus ger båda bättre bilder i mörker än föregångarna och bättre än tidigare flaggskeppet Note 8. Jämfört med Samsung Galaxy S8 så ska S9 och S9 Plus släppa in 28 procent mer ljus och tack vare att de tar tolv bilder på en gång som sedan kombineras till en, även ge märkbart mindre brus. Enligt Samsung själva handlar det närmare bestämt om 20 procent mindre brus. Allt det här märker jag praktiskt när jag testar, för när man tar bilder i ett nästan helt mörkt rum får jag betydligt fler detaljer och mindre brus i bilderna än man får jämfört med föregångarna som ju var bra redan de.
Annons
Design och ergonomi
Annons
Att S9 och S9 Plus till utseendet är extremt lika sina föregångare är lätt att konstatera, men det finns ändå en del subtila förändringar. Jag reagerar till exempel på att telefonerna har en aningen tydligare kant runt om, på sidorna, vilket gör att man får lite bättre grepp om dessa telefoner. Den som haft problem med oavsiktliga tryck på skärmens yttre kanter bör klara sig lite bättre nu.
När det gäller ergonomi har även placeringen av fingeravtrycksläsaren ändrats. En av de mest utskällda egenskaperna hos S8 var att fingeravtryckläsaren där och för den delen även på Note 8 placerats svåråtkomligt bredvid kameralinsen. Nu sitter den istället i mitten, längre ner på baksidan av telefonen för att vara enklare att nå utan att byta grepp om telefonen.
Precis som föregångarna har Galaxy S9 och S9 Plus även fler sätt att låsa upp telefonen. En kombination av iris-scanning och ansiktsigenkänning för att låsa upp låsskärmen ska säkerställa att du kommer åt ditt innehåll enkelt och snabbt i dagsljus såväl som när det är lite mörkare. Iris-igenkänningen har ju problem när det är lite sämre ljus och den här kombinationen med ansiktsigenkänning är en bra komplettering. Den fungerar dock enbart för att låsa upp skärmen och för till exempel betalningar via Samsung Pay eller andra användningsområden som kräver hög säkerhet är fortfarande Iris-avläsning eller fingeravtryck och inte ansiktsigenkänning det som krävs.
Animerad version av dig
Den främre kameran används inte bara för selfies och säkerhetslösningar utan även för att skapa en animerad version av dig, om du vill det. Du börjar med att ta en vanlig selfie och utifrån den känner analyserar telefonen dina ansiktsdrag och skapar en figur. Det går väldigt snabbt och blir förvånansvärt bra när jag testar.
Figurens utseende kan du justera om du vill, för att ändra hudton, frisyr, kläder, lägga på smink och annat. Sedan kan du använda den här figuren i flera olika sammanhang. Först och främst kan den animeras baserat på dina ansiktsuttryck och läpprörelser i likhet med Apples motsvarighet, men telefonen skapar även 18 olika uttrycksanimationer som du kan använda för att uttrycka dig i meddelandeappar. Eftersom animationerna är animerade gif-bilder går de att skicka till kompisar oavsett vilken telefon de använder.
I samband med att Samsung lanserar S9 och S9 Plus släpper man även en ny version av sin dockningsstation Dex som gör att du kan ansluta telefonen till en stor skärm, få upp allt innehåll där och styra det hela med tangentbord och mus.
Nu kan man dessutom använda telefonen som pekplatta och virtuellt tangentbord om man föredrar det. Dessutom stöds högre skärmupplösningar och för it-avdelningen på jobbet, det är ju mest till dem som denna lösning riktar sig, finns möjlighet att bestämma vilka appar användare ska få använda och spärra andra.
Tittar vi på hårda fakta så har S9 Plus 6 GB arbetsminne medan S9 får nöja sig med 4 GB och skärmstorlekarna är på 5,6 respektive 6,2 tum, där den större givetvis är S9 Plus. Båda telefonerna får på den svenska marknaden 64 GB intern lagring även om det i andra länder förekommer en version även med 256 GB lagring. Batterikapaciteten är på 3000 mAh för S9 och 3500 för S9 Plus. Dessutom har telefonerna fått betydligt bättre ljud i högtalarna som nu är i stereo och det vanliga 3,5-millimeterskontakten för hörlurar har fått vara kvar, trots att många tillverkare nu övergått till andra anslutningar.
Förhandsbokningen för båda telefonerna drar igång redan i samband med lanseringen och färgerna som finns är svart, lila och blå. Priset för Galaxy S9 är 8900 kronor medan S9 Plus med sin större skärm och dubbelkamera blir en tusenlapp dyrare. 16 mars ska telefonerna finnas i butik och det är också då som de som förbokat ska få sina telefoner.