-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Fortsätter sälja mobiler i Kina, men möter svår lokal konkurrens
Samsung flyttar all sin mobiltillverkning från Kina

Samsung kommer att fortsätta sälja telefoner i Kina, men att tillverka dem där är inte längre aktuellt. Nu bommar Samsung igen sin sista mobilfabrik i Kina.
Det var väntat att Samsung skulle lägga ned sin sista mobilfabrik i Kina. Den koreanska elektronikjätten har stegvis skurit ned i landet och för bara några månader sedan genomförde man omfattande nedskärningar på sin sista fabrik i staden Huzhou. Nu är den fabriken stängd helt och hållet. Det är ingen liten verksamhet som man har bommat igen. Fabriken producerade så sent som 2017 inte mindre än 64 miljoner telefoner, vilket var en rejäl andel av Samsungs totala globala tillverkning det året (totalt 394 miljoner telefoner). Många andra techjättar har valt att upphöra med tillverkning i Kina, inte minst till följd av de skenande lönekostnaderna i landet. Huruvida den saken har spelat in när det gäller Samsungs beslut är däremot oklart, även om det förmodligen bidragit till att man tagit steget fullt ut till slut. Produktionen kommer nu hur som helst att flyttas till andra fabriker runt om i världen. Samsung har till exempel ökat produktionskapaciteten vid sina anläggningar i Vietnam och Indien.
Tappat marknadsandelar i försäljningen
Det här innebär inte att Samsung lämnar den kinesiska marknaden. Telefonerna kommer även fortsättningsvis att säljas på jättemarknaden. Men att man haft det tufft i konkurrensen med lokala varumärken är ställt bortom allt rimligt tvivel. Samsungs marknadsandel har fallit från marknadsledande 20 procent i landet till bara 1 procent på några få år. Enligt analytikern Park Sung-soon vid Cape Investments & Securities så lär Samsung sannolikt inte hysa några större förhoppningar om att kunna återta de förlorade andelarna. ”I Kina vänder man sig till de inhemska tillverkarna när det handlar om budgettelefoner, medan man köper Apple eller Huawei i high end-segmentet” konstaterar han. Även Sony stängde ned sin smartphonefabrik i Kina tidigare i år.