Tar allmänheten till hjälp

Så vill Youtube få bort felaktigheter

YouTube börjar introducera ny funktion för att försöka bekämpa felaktig information.

Det råder ingen brist på vilseledande och felaktig information på Youtube, oavsett om den är oavsiktlig eller ej. Nu vill Google ta upp kampen mot detta genom att introducera en ny funktion och tar allmänheten till hjälp.

En del Youtube-användare har börjat få tillgång till Viewers Notes, en funktion som ska hjälpa till att städa bort felaktig information. Tittare som anser att en YouTube-video är förvirrande eller felaktig kan skicka in en anteckning för att klargöra saken ytterligare. Andra användare kan sedan agera som en grupp och bestämma om anteckningen ska visas under videon på YouTube eller inte. De kan också lägga till tidsstämplar för själva videon för att tydligare specificera var i videon något är felaktigt.

Google tillkännagav den här funktionen i juni 2024, och efter att ha testats av ett litet antal användare har funktionen nu börjat rullas ut i större skala, om än fortfarande bara till mobiler och surfplattor.

 I sina instruktioner för funktionen skriver Youtube bland annat att användare som lägger till anteckningar med Viewers Notes ska försöka hålla dem neutrala och lätta att förstå, samt inkluderar källor i sina anteckningar när man citerar.

Anteckningen kommer endast att publiceras om tillräckligt många människor betygsätter den som "användbar".

När Viewers Notes lanseras fullt ut är inte sagt, och det lär även bero på hur bra dessa tester avlöper.