-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
-
PLUS
Krönika: Dilemmat när Apple dödar sin sista och enda kompakta Iphone
Enhetliga upplevelsen ska locka
Så ska Microsofts Unified Apps fungera

Unified Apps ska ge en enhetlig upplevelse från mobil till dator. Så funkar det.
I Office i mobilen kan du arbeta med ett dokument, sedan öppnar du Office i datorn och får direkt upp ditt dokument med markören blinkande på samma ställe. Det är vad Microsoft menar att man får en enhetlig upplevelse oavsett enhet. Det här fungerar ju i dag, men enligt Greg Sullivan, marknadschef för devices på Microsoft, har det krävt mycket hårt arbete från Office- och Onedrive-teamen.
- Med Windows 10 bygger vi en plattform där detta sker automatiskt.
Nu är det ju inte bara Windows-mobilerna som har haft problem att slå igenom, även appar på datorn har varit svårsålda. Delviis för att apparna har existerat i ett eget surfplatteläge på datorn som varit dåligt kopplat till Windows-skrivbordet. Nu blir surfplatteläget en integrerad del av startmenyn på skrivbordet och appar öppnas i fönster på skrivbordet på datorn.
Det som Microsoft kallar Unified Apps handlar i stor utsträckning om att få appar att se bra ut oavsett skärmstorlek. Greg Sullivan demonstrerar fotogalleri-appen i Windows 10, som är samna app i mobil och på dator. När han förstorar fönstret expanderar inte bara antalet kolumner med bilder utan även sidomenyn och hela latouten på appen ändras. Det hela påminner en hel del om så kallad responsiv design på webbsidor, när de anpassar sig efter storleken på webbläsarfönstret.
- Responsiv design kräver fortfarande en hel del manuellt arbete. Vi bygger en plattform där det här sker automatiskt, säger Greg Sullivan.
- Det är fortfarande en del manuella beslut att fatta, vid vilken pixelbredd vill jag till exempel att den här menyn ska kollapsa. Men det kommer att vara så enkelt att bygga en app som fungerar både på dator och i mobil med Windows 10 att det inte ska finnas någon anledning att inte göra det.
Ett system eller inte, det finns fortfarande ett glapp i användarupplevelsen i och med att datorn har fönster och mobilen/surfplattan inte har det. Greg Sullivan vill inte svara på om det ena eller det andra anändargränssnittet kommer att vinna i längden. Men när han talar om fönster påminner det om att mobilsystemet och datorsystemet tills nyligen var två olika avdelningar inom Microsoft där Greg Sullivan tillhörde den förra.
- Fönster är vad folk har årtionden av erfarenhet av och därför är det logiskt för dem. Vi kommer även att fortsätta stödja 32-bitarsprogram till Windows för den delen.
