Maskin till maskin-lösningar

Så ska M2M bli till svensk paradgren

Tidigare i veckan höll Mobil Business ett välbesökt seminarium om M2M-teknik och uppkopplade prylar. Huvudtalare under seminariet var Hans Dahlberg, på TeliaSonera Global M2M Services, och enligt honom är M2M en framtidsbransch.- Det som jag älskar med marknaden just nu är det varje vecka kommer M2M-lösningar som jag inte har hört talas om. Det är ett bevis på att hela marknaden rör sig, säger Hans Dahlberg.

Publicerad Senast uppdaterad

M2M - vilket innebär maskin till maskin-lösningar - har växt explosionsartat under de senaste åren och är inte längre en teknisk nisch för specialister. Redan i dag kan vi se hur M2M tillämpas i allt från SL-kort, till elmätare och smarta matvaruautomater. 

En som har stor erfarenhet av att arbeta med M2M är Hans Dahlberg på TeliaSonera. Den 20 juni var Hans med på seminariet M2M For Real och höll en uppskattat key note om maskin till maskin-lösningar. Efter talet passade Mobil Business på att ta en pratstund med honom.

Du har arbetat med M2M länge. Hur känns det när du börjar se att saker rör på sig?

- Det som jag älskar med marknaden just nu är att det varje vecka kommer M2M-lösningar som inte har hört talas om. Ett exempel är den uppkopplade medicinburken som berättar om din mormor glömt ta sin piller. I andra fall kan det handla om att någon har tagit fram en jacka för hålla rätt på barnen. Det börjar hända saker i produktion.  

Sedan en tid tillbaka har TeliaSonera drivit ett M2M-partnerprogram. Vad kan du berätta om TeliaSoneras strategi när det gäller M2M?

- Det första vi har gjort är att bygga en centraliserade enhet för alla länder. Det är för att vi ska kunna samla all kärnkompetens på ett område. Det är lite unikt, vi brukar inte göra så. Det här är ett område som vi tror behöver mycket specialiserad produktion. Det TeliaSonera kan göra är att tillhandahålla och hantera datakommunikationen och tillhörande tjänster för våra M2M-partners. Den andra av våra strategier bygger på partnerskap med operatörer som är framstående på sina marknader. I små länder som exempelvis Estland kan vara svårt att komma igång för svenska M2M-utvecklare. Då kan vi hjälpa dem eftersom vi har det här partnerskapet med andra operatörer som exempelvis Deutsche Telekom och Orange.

Vad hoppas du att TeliaSonera ska kunna bistå med?

- Vi har sagt att det är ett väldigt tydligt mål för oss att vi ska ha en rådgivande roll. Det behöver inte gynna oss. Vi tror att eftersom vi kanske har störst muskler på marknaden, så kommer vi ända ta vår beskärda del även fast våra konkurrenter också får lite hjälp. Det bjuder vi på.

Under ditt tal pratade du om vi kommer ha en miljard uppkopplade M2M-enheter vid 2020.

- I dag är ungefär två av tio mobilabonnemang M2M-abonnemang. Siffrorna jag nämnde är dels baserade på utvecklingen vi ser i dag när det gäller antalet uppkopplade enheter, dels förlitar vi oss på branschrapporter. Man kan jämföra detta med internet. Från början fanns det endast ett mindre antal internetsidor innan intresset till slut exploderade. Vi tror att av dessa en miljarder enheter kommer cirka 10 procent vara uppkopplade cellulärt, medan resten kommer att ha anslutning via till exempel bluetooth eller w-lan.

Inom vilka området tror du att M2M kommer att växa mest?

- Det området som kan växa mest på kort sikt är övervakning. Det andra är betalningar. Det vi också har sett växa på senaste tiden är automatic meter reading, som handlar om att samla in data från fysiska maskiner. Dessutom serva maskiner.  Jag tror att automotive är nästa stora område. En populär M2M-lösning som vi ser redan i dag är möjligheten att kunna fjärrstarta motorvärmaren till sin bil. Sjukvård kommer också bli ett stort område, tidigare nämnde jag den uppkopplade medicinburken. Sedan är jag övertygad om att vi i framtiden säkert kommer att få se ett antal M2M-lösningar som vi inte ens kan tänka oss just nu.

Det verkar finnas ett stort intresse för M2M bland svenska entreprenörer. Hur gör vi M2M till en svensk paradgren?

- Jag tror att vi ska gifta samman industrierna vi redan har. Vi svenskar är ledande inom internet och mobilteknologi. Vi har framgångsrika app-utvecklare och en entreprenörsanda som är helt fantastisk. Men sedan gäller det att säkerställa att entreprenörerna får stödet som de behöver. Detta handlar både om riskkapital men också att det finns en vilja från samhället. 

Ni som vill se M2M For Real-seminariet kan göra det här.