Del av Apple Intelligence i IOS 18.1

Så fungerar Apples magiska suddgummi för att ta bort objekt i bilder

Med den senaste betaversionen av IOS 18.1 så introducerar Apple funktionen “Clean Up”. Det är en motsvarighet till Google Fotos magiska suddgummi och låter dig ta bort störande objekt i foton så att AI kan fylla i nytt innehåll.

Clean Up är en del av Apples AI-tjänst Apple Intelligence och är nu tillgänglig i betaversion för utvecklare som använder IOS 18.1. Det innebär att vi kunnat att del av de första testerna och de visar att tjänsten fortfarande har en hel del förbättringspotential. 

Clean Up kan identifiera och föreslå objekt som ska tas bort, men vill du själv välja kan du göra det genom att måla över ett objekt eller ringa in det. Då kan det objektet raderas och AI fyller i bakgrunden på bästa möjliga sätt. Enligt de första testerna gör den det relativt bra med mindre objekt och enkla bakgrunder, men misslyckas oftare när bildgenereringen kräver något mer avancerat. 

Apple Intelligence och Clean Up ska komma i IOS 18.1 som väntas släppas senare i år, en tid efter att nästa generation Iphone lanserats. Apple har sedan tidigare meddelat att Apple Intelligence än så länge inte är aktuellt för Europa, så funktionerna kommer inte bli tillgängliga här i Sverige inom överskådlig framtid.