Flexiblare inom EU

Så blir nya Whatsapp och Messenger – ska fungera med konkurrerande chattjänster

Meta har nu berättat en del om hur man ska få sina meddelandetjänster att uppfylla kraven från EU.

Publicerad Senast uppdaterad

I och med EU:s Digital Markets Act är båda meddelandetjänsterna Messenger och Whatsapp så stora sett till antal aktiva användare att de klassas som gatekeepers av EU. Det innebär bland annat att apparna behöver öppnas upp så att de kan fungera tillsammans med tredjepartstjänster. Nu har Meta släppt en del information om vad det kommer betyda för europeiska användare.

Det kommer bland annat att innebära att användare kan välja att antingen få meddelanden från Messenger, WhatsApp och tredjepartsappar i samma inkorg, eller hålla dem separerade men fortfarande i samma app. Det ska även introduceras nya notifikationer i Messenger och WhatsApp, som informerar användare när de kan länka chattar från de nyligen stödda apparna.

Denna utveckling är en del av Metas ansträngningar för att uppfylla EU:s Digital Markets Act, som kräver att stora digitala plattformar gör sina tjänster interoperabla med tredjepartsappar som iMessage, Telegram, Google Messages och Signal. Enligt Meta själva har man gått längre än de grundläggande kraven för interoperabel meddelandehantering, och kommer att erbjuda avancerade funktioner som reaktioner, direkta svar, skrivindikatorer och läskvitton. Från och med nästa år kommer det även att bli möjligt att skapa grupper med personer från tredjepartschattar. Metas plan för interoperabilitet sträcker sig dock längre än meddelanden - de planerar även att stödja tredjeparts video- och röstsamtal år 2027.