Från Google I/O

Så blir nya Chromecast

Chromecast, eller snarare tekniken Google Cast som körs på den, uppdaterades rejält under Google I/O.

Publicerad Senast uppdaterad

Den lilla TV-sticka Chromecast gillade vi när vi testade den tidigare i år, men det fanns även utrymme för förbättring. Stickan i sig kommer att förbli exakt densamma som den är nu, men tekniken bakom den kommer att förbättras enormt. Det innefattar även alla enheter med Android TV som har stöd för allt som Chromecast kan erbjuda.


Först ut är döden för Miracast. Inom kort kommer Chromecast nämligen få stöd för skärmdubblering av din telefon eller surfplatta direkt upp på TV-skärmen. Det hela bygger på Googles egna tekniker, så den lovande men dåligt implementerade Miracast får nog se sig som dött när det här kommer igång. Skärmdubbleringen kommer du åt via Chromecast-appen.

Via samma app, men också i Play Store, kommer Google jobba hårt för att göra det enklare att hitta appar som har stöd för tekniken. Något vi saknade enormt när vi testade enheten.

Den tredje stora nyheten är möjligheten för användare att ansluta sig till Chromecast utan att vara ansluten till samma wifi-nätverk som enheten. I exempelvis Youtube-appen kommer Cast-knappen alltid finnas tillgänglig och om du trycker på den, även när du surfar på mobilnätet, kan du söka efter närbelägna enheter. Denna anslutning kan givetvis stängas av eller skyddas med en pinkod, men det är bekvämt om du vill slippa ge ut ditt wifi-lösenord till folk.


Som extra bonus introduceras Backdrop. Det är en funktion för att låta din teve fungera som fotoram eller nyhetsvisare. Du väljer själv vilket innehåll som ska visas, från dina fotoalbum eller från nättjänster och sedan strömmas det till din teve. Skulle du ha valt exempelvis en nätkanal för konstverk och undrar vad det är för tavla som visas just nu kan du alltid fråga Google Now vad som visas på Chromecasten och få upp information om det hela.

I ett svep känns det lite som att Google petat bort alla störningsmoment vi fann med Chromecast och tekniken bakom när vi först testade den.