Första intrycket

Så är Samsung Galaxy Note 10.1

När Samsungs platta med penna denna vecka kommer ut i butik har vi skaffat oss ett första intryck för att se hur den fungerar.

Publicerad Senast uppdaterad

Grundtanken med Samsung Galaxy Note 10.1 verkar vara att du ska kunna göra mer. Note 10.1 är Samsungs första platta med pekpenna och den gör en imponerande samling produkter sällskap. Medan konkurrenterna bara har ett fåtal surfplattor var har Samsung hunnit producera ett tiotal modeller i olika storlekar och med Note 10.1 känns det framförallt som man tagit fasta på att surfplattan erbjuder ett helt annat arbetssätt än en vanlig stationär dator. Så långt allt väl.

Anteckningsprogrammet som är ett av de mer centrala kan liksom en del andra appar visas i delad skärm. Du kan till exempel se dina mejl i en skärmhalva och yta för anteckningar i den andra. Man kan till och med, med inspiration från Samsungs egen Galaxy S3, få videospelaren att spela upp sin film i ett litet fönster över övrigt innehåll. Det här fönstret kan man storleksförändra genom att knipa med fingrarana eller dra i hörnen och det alltså över två andra appar om man kör i delat skärmläge. Faktum är att man utöver det kan dra upp en av 10 miniappar som det ligger genvägar till nere i statusfältet. Det kan handla om miniräknare, världstid, musikspelare eller sms. Allt detta flyter på felfritt och det är ett gott betyg för plattans prestanda. Jag storleksförändrar filmfönstret och skickar sms med anteckningar och e-post som fond. Vilken praktisk nytta man skulle ha av att ha fyra saker igång samtidigt lyckas jag dock inte klura ut. Filmfönstret som flyter över de två underliggande fönstren är mest av allt irriterande, men det är ju å andra sidan frivilligt att ha det där.

Massor av mer nytta har man av filmspelaren när den själv får härska över hela skärmytan. Filstödet är bra och ljudet är ovanligt bra. Till skillnad från en del andra plattor har Samsung satt de båda högtalarna (stereo alltså) på framsidan bredvid skärmen. Annars händer det ju ofta att surfplattor får högtalare på sidan eller baksidan, vilket blir totalt missriktat eftersom du rimligen tittar och lyssnar med skärmen riktad mot dig.

Den viktigaste frågan sammantaget är kanske vilken nytta man har av pennan och möjligheten att anteckna på det sättet. Mest användbart för de flesta är nog ändå teckentolkningen och den fungerar extremt bra. Jag försöker till och med provocera den lite genom att skriva ovanligt slarvigt, men även de orden lyckas den tolka till riktig text. Skrivstil när man inte lyfter pennan mellan bokstäverna klarar den inte, men i övrigt behöver du egentligen inte anpassa din handstil i någon större omfattning. Åäö är heller inga problem för plattan att fatta. Kombinerat med den rena teckentolkningen finns även ordtolkning så plattan inte behöver gissa rätt på varje bokstav för att få ordet som helhet rätt. Skriver jag till exempel “bagave” eller “bagane” rättar plattan så att det blir bagare.

I nummer 9 av Mobil och inom kort även här på webben kan du läsa vårt test av Samsung Galaxy Note 10.1.  

Fakta Samsung Galaxy Note 10.1

Typ: Androidsurfplatta med penna

Mått: 262 x 180 x 8,9 mm

Vikt: 600 gram

Operativsystem: Android 4.0

Batteritid, tal: 36 h

Standbytid: 1500 timmar

Processor: Fyrkärnig ARM cortex A9-processor på 1400 Mhz

Lagringsminne: 16 gigabyte tillgängligt samt plats för minneskort (micro-sd)

Arbetsminne: 2 GB SDRAM

Maximal datahastighet: HSPA+ 21 Mbps ner, 5,76 Mbps upp

Anslutning till pc/Mac: Ja, via usb, wlan och bluetooth.

Skärm: PLS TFT på 10,1 tum med 1280 x 800 pixel

Kamera: 5 megapixel med autofokus och fotolampa, leendeigenkänning och panorama. Videoinspelning i upp till HD 1280 x 720 pixel med fotolampa och pekfokus.

GPS: Ja, samt apparna Google Maps och Google Navigation som medföljer.

Pris: 5 600 kr