Windows 10 Technical Preview

Så är nya Windows 10-betan

Den senaste förhandsversionen av Windows 10 i mobilen bjuder på många intressanta nyheter, men är betydligt mindre stabil än föregångaren.

Publicerad Senast uppdaterad

När den första betaversionen av Windows 10 i mobilen kom var intrycket att nyheterna var förvånansvärt få. Men så skulle också de flesta nyheterna ligga i systemapparna, som då ännu inte uppdaterats.

Nu när den andra förhandsversionen har släppts är nyheterna desto flera, vilket gör att systemet plötsligt känns mindre färdigt, eftersom de funktioner som fanns och fungerade i Windows 8.1 i större utsträckning bytts ut mot nya, halvfärdiga. Över huvud taget ska sägas att denna version av Windows 10 i mobilen är så svajig och buggig att vi inte kan rekommendera att du installerar den på en telefon du är beroende av i vardagen. Vi råkar ut för seghet, grafiska buggar och att telefonen rätt och slätt hänger sig vid flera tillfällen.

Microsofts användargränssnitt som en gång hette Metro men nu av upphovsrättsskäl kallas Modern, och som introducerades i Windows Phone 7, har fått sig en märkbar ansiktslyftning och kallas nu Modern 2.0. I denna version av Windows 10 för mobilen är den halvvägs genomförd. Det känns som en uppfräschning, fortfarande är det mesta stiliserat, men med mindre blockiga ikoner och typsnitt, och vit bakgrundsfärg tillåts oftare som alternativ till svart. Däremot är standardtextstorleken ibland väldigt liten och tunn, och någon med sämre syn kan nog få problem att läsa text på skärmen. Det här är något som jag misstänker att Microsoft kommer att åtgärda innan slutversionen då det verkar vara ett vanligt klagomål i feedbacken på betaversionerna.

En hel del av de nya systemapparna finns här i sin första version. Mest uppmärksammad är Project Spartan, den nya webbläsaren som är omskriven från grunden och ska förpassa Internet Explorer till historiens skräphög. Jag får erkänna att jag inte upplever någon större skillnad. De sajter som såg dåliga ut i den gamla webbläsaren ser fortfarande dåliga ut, och det finns ingen funktion för automatisk radbrytning för lättare textläsning, så Opera Mini lär förbli mitt förstahandsval som webbläsare på Windowsmobiler. Flikhanteringen ser annorlunda ut och menyerna är över huvud taget snyggare, men inte uppenbart mer funktionella.

Epost och kalender har fått förledet Outlook och har en knapp för att växla mellan dem. Kalendern var alltid en svaghet i Windows Phone, och den nya Outlook Calendar ser ut att kunna bli ett rejält lyft både visuellt och funktionellt, men än så länge är det faktiskt en försämring, då den bara har agenda dagsvyer och alltså helt saknar vecko- och månadsvy. Jag kan inte tänka mig annat än att det tillkommer senare.

E-postprogrammet är nog det som känns som det största lyftet i den nya betan. Utöver att det känns fräschare och snyggare, ett genomgående tema i Windows 10, kan du svepa åt vänster eller höger för att till exempel radera eller arkivera meddelanden. Du väljer själv vilka funktioner svepningarna ska ha. När du skriver e-post har en lång rad redigeringsfunktioner tillkommit som gör att du kan hålla närmast Word-kvalitet på textformateringen. Overkill i en mobil, kanske, men trevligt ändå.

Telefonfunktionen och adressboken har fått samma ansiktslyftning som övriga appar. Jag har svårt att uttala mig om dem annat än att de är snygga, då jag inte lyckas synka över mina kontakter från mitt Google-konto. Funktionen finns, den är bara för buggig för att fungera i denna beta.

Kartappen är också ny, och ska nu kombinera innehållet från Nokias Here Maps med Microsofts eget Bing Maps. Exakt vari denna kombination ligger vet jag inte, funktionellt känns appen likvärdig med den gamla kart-appen, som ju redan den var riktigt bra, men återigen med en visuell uppdatering. Detsamma kan sägas om den nya multitasking-menyn som du får upp genom att hålla in bakpilen.

Annorlunda, snyggare, skakigare, men inte så mycket ny funktionalitet. Så kan man alltså sammanfatta denna beta. Det är långt kvar innan Windows 10 i mobilen är klart, men resultatet känns lovande.

Källa