Project Valley
Rykte: Vikbar Samsung nästa år
En lur med vikbar skärm från Samsung sägs vara redo för premiär tidigt nästa år.
Det här med böjda skärmar känns ju lite som en pysande grej. Sedan vi hörde talas om tekniken för en herrans massa år sedan har det enbart pratats om vikbara, böjbara och vridbara skärmar med tillhörande flexibel telefon. Det mest revolutionerande som kommit bland böjda skärmar hittills är en något krökt skärm eller att kanterna är böjda, knappast något som ens är i närheten av lika coolt som vissa koncept vi sett.
Men nu pratar ett rykte om att en ljus framtid med flexibla skärmar är närmare än vad vi trott. Det är via kinesiska Weibo som det nu dykt upp uppgifter om en Samsunglur med projektnamnet Valley.
Enheten sägs vara redo för presentation i januari (kanske på CES-mässan?) och ska enligt bildmaterialet innehålla två skärmar. En lite mindre som fungerar som vanlig smartphoneskärm (och inte är böjbar) och en större historia som närmast ser ut att höra hemma på en surfplatta och som kan vikas ihop likt en bok.
Läckan pratar även om två olika versioner av Project Valley, en med Qualcomms Snapdragon 620 och en med det nya värstingchippet Snapdragon 820 som Samsung sägs ha fått förtur till (i så fall rimligen för att plåstra om relationerna efter årets Snapdragon 810-fadäs). Batteriet ska vara fabriksmonterat och ej utbytbart, men till skillnad från Galaxy S6 ska en minneskortplats finnas och Snapdragon-chippen ska samsas med tre gigabyte arbetsminne.
Om vi för en stund bortser från att det här är ett rykte och att vi hört om kommande vikbara lurar ”inom kort” i hur många år som helst nu och låtsas att det stämmer för en stund. I så fall gissar vi på att det dels rör sig om en ganska dyr produkt till följd av den nya tekniken, men också att det blir ganska mycket av en prestigeprodukt i begränsad upplaga, ungefär som Galaxy Note Edge var när den släpptes.
Vi kan ju alltid hoppas att tiden är mogen för den här typen av produkter, för vi behöver något som skakar om den numera närmast stillastående mobilutvecklingen.