I praktiken: Ofta en besvikelse

E-sim i klockan: Så funkar det – batteritiden kritisk brist

Strömma musik och var nåbar direkt i klockan. Vi fördjupar oss i hur e-sim i klockan faktiskt fungerar. Det är inte lika smidigt som du kanske tror.

Publicerad Senast uppdaterad

Vi har testat e-sim i Apple Watch, Samsung Galaxy Watch 4 Classic och Huawei Watch 3 Pro och jämfört hur det faktiskt fungerar i praktiken. Framförallt visar sig batteritiden vara en kritisk punkt och räkna inte med att klockan fungerar fullt ut när din telefon är avstängd. 

En promenad eller joggingrunda med strömmande musik direkt i klockan, till ett par trådlösa hörlurar, och dessutom möjligheten att vara nåbar via meddelanden och samtal. Allt utan att ha med dig mobiltelefonen. Visst låter det ganska smidigt, men hur det fungerar i praktiken beror både på vilken app vi pratar om och på vilken klocka du har. Bland annat.

Att jogga med en smart träningsklocka och då både kunna gps-mäta rundan och lyssna på musik strömmat direkt från till exempel Spotify är nog det tydligaste användningsområdet för en smart klocka med e-sim. Dessutom räknar man ju med att få andra funktioner som chatt, nyhetsaviseringar och annat.

Vi har testat e-sim i Apple Watch, Samsung Galaxy Watch 4 Classic och Huawei Watch 3 Pro och jämfört hur det faktiskt fungerar i praktiken. Framförallt visar sig batteritiden vara en kritisk punkt och räkna inte med att klockan fungerar fullt ut när din telefon är avstängd. 

En promenad eller joggingrunda med strömmande musik direkt i klockan, till ett par trådlösa hörlurar, och dessutom möjligheten att vara nåbar via meddelanden och samtal. Allt utan att ha med dig mobiltelefonen. Visst låter det ganska smidigt, men hur det fungerar i praktiken beror både på vilken app vi pratar om och på vilken klocka du har. Bland annat.

Att jogga med en smart träningsklocka och då både kunna gps-mäta rundan och lyssna på musik strömmat direkt från till exempel Spotify är nog det tydligaste användningsområdet för en smart klocka med e-sim. Dessutom räknar man ju med att få andra funktioner som chatt, nyhetsaviseringar och annat.

Grunderna för e-sim i klockan - abonnemanget

När du skaffar ett abonnemang för din klocka så innebär det att du adderar ett tilläggsabonnemang till ditt befintliga telefonabonnemang. Det gäller för alla klockor som vi testar här (men det finns undantag där klockan har ett eget fysiskt simkort, som barnklockan Xplora X5 Play), och det gör att du har samma telefonnummer till både klocka och telefon. Ringer någon på det numret så ringer det alltså i både telefon och klocka. Det gäller alltså att du har huvudabonnemanget i din telefon för att klockan ska fungera fullt ut. 

Huvudtestet: Jogging med e-sim, gps och strömmande musik

Det är nästan standard att operatörerna lyfter fram just joggingrundan med fullständig uppkoppling utan att behöva ta med dig mobilen. Klockan används ju av många redan för att mäta sitt träningspass och vad är då mer naturligt än att utöka funktionen till även samtal och musik? Så att du kan svara om någon söker dig akut, kanske barnvakten behöver avlastning, kanske väntar du en leverans eller något annat.

Batteritid jogging med gps-loggning och strömmande musik en timme

Samsung Galaxy Watch 4 Classic: 43 procent batteri går åt
Under joggingrundan med strömmad Spotify och gps-mätning, samt ett par samtal och sms går batterinivån under en timme från 66 till 23 procent. Efter ytterligare 24 minuters jogging dör batteriet helt.

Huawei Watch 3 Pro: 17 procent batteri går åt
Under joggingrundan med strömmad Huawei Music och gps-mätning, samt ett par samtal (meddelanden eller notiser finns inget stöd för) går batterinivån under en timme från 88 till 71 procent. Efter ytterligare en timme jogging har batterinivån gått ner till 53 procent.

Hälsa och träning är i fokus på Apple Watch, liksom i många andra smartklockor. Apputbudet har inte riktigt tagit fart.

Apple Watch series 7: 32 procent batteri går åt  
Under joggingrundan med strömmad Spotify eller Apple Music och gps-mätning, samt ett par samtal och sms går batterinivån under en timme från 98 till 66 procent.

Slutsats: Det är alltså påtagligt att strömmad musik drar en hel del på klockornas batteritid och använder du den här funktionen ofta så får du ladda din klocka betydligt oftare än annars. Huawei är den klocka av dessa som drar minst, men den är också den klocka där funktionerna för e-sim är mest begränsade. Tycker du inte att strömmad musik är så viktig är det med andra ord ett bra alternativ att istället använda nedladdad musik via wifi, en funktion alla dessa tre klockor erbjuder. Då kan du också överväga om e-sim i klockan är värt kostnaden för de övriga funktioner som finns tillgängliga utöver strömmad musik. De övriga funktionerna kommer vi in på närmare under texten om respektive klocka nedan. 

Telefonen ska vara igång för full funktion i klockan

Du som hoppats att klockan skulle vara en backup när batteriet i telefonen tar slut blir tyvärr besviken. För att klockan ska fungera fullt ut med e-sim måste telefonen dit abonnemanget är kopplat även den vara på, ha batteri och kontakt med mobilnät. Först och främst krävs detta för att klockan ska kunna få notiser från telefonen. Vi går igenom även detta i mer detalj nedan, eftersom funktionen skiljer sig åt mellan de olika klockorna.

Apple Watch series 7 

Den klocka vi har testat här är Apple Watch series 7, men även tidigare modeller av Apple Watch med e-sim fungerar på samma vis. I Apple Watch kan du strömma musik direkt via till exempel Spotify eller Apple Music och få sms och iMessage direkt till klockan. Dessutom finns ju en lång rad appar som kan dra nytta av uppkopplingen direkt till mobilnätet, såväl Apples egna, till exempel Podcaster, Väder, Kartor och E-post som tredjepartsappar du laddat ner från appbutiken.

Du får även notiser från appar i din telefon, men det förutsätter att telefonen är på och uppkopplad. På det sättet kan du se notiser och svara på dessa även om appen i fråga inte har någon egen klock-app. På det sättet fungerar klockan ungefär som när du har telefonen i närheten, även när du inte har det. Om telefonen däremot är avstängd eller inte har täckning blir funktionen mer begränsad. Då kommer givetvis inga aviseringar från telefonen vidare till klockan, men vanliga röstsamtal fungerar, både att själv ringa och att ta emot. Imessage fungerar även när din telefon inte är på, men sms, alltså meddelanden skickade från någon med en Android kommer inte fram. Det går inte heller för dig att från klockan skicka ett sms när din telefon är avstängd, för just för sms fungerar telefonen som en brygga mellan klockan och mottagaren.

Samsung Galaxy Watch 4 Classic

När du skaffat e-sim till din Samsung-klocka med Wear OS får du en hel del möjligheter att vara uppkopplad och ha kontakt även utan telefonen tillgänglig. Här finns till exempel en fullständig webbläsare tillgänglig, även om många sidor kan vara svåra att navigera i eller tydas i den lilla skärmen. Viktigare är så klart att kunna strömma musik, vilket du kan göra till exempel i Spotify-appen och samtal fungerar även när din telefon inte är igång. Sms däremot kräver att telefonen är på och har täckning för att de ska komma fram till din klocka.

När din telefon är igång och har täckning kan du få aviseringar även från appar i telefonen som inte har en särskild klockapp. Du kan även svara direkt i klockan på de här aviseringarna, så jag kan exempelvis svara på chattmeddelanden även när Hangouts till exempel inte har någon app för Wear OS. 

Huawei Watch 3 Pro

Med e-sim i Huawei Watch 3 Pro kan du strömma musik och svara på telefonsamtal, samt ringa telefonsamtal direkt från klockan. I övrigt blir dock upplevelsen lite mer begränsad än på de andra klockorna vi testar. Orsaken till det här är att Huawei-klockan inte har samma funktioner som de övriga.

För att ta emot eller ringa samtal från klockan när du är ute behöver telefonen inte vara på eller uppkopplad. Samtalen kommer fram ändå. Det går också bra att lyssna på strömmad musik direkt från Huaweis musiktjänst Huawei Music, men det kräver att du har ett abonnemang på den. I övrigt är det skralt med funktioner. Det beror bland annat på det begränsade apputbudet. Jag kan ladda ner nya appar från Huawei Appgallery direkt i klockan, via mobilnätet, men antalet appar där är begränsat och de flesta drar inte nytta av mobilnätet alls. Bland de förinstallerade apparna är det heller inte många som kan använda uppkoppling. Huaweis egen kartapp Petal Maps fungerar till exempel bara om du har telefonen med dig.

Inte heller får du notiser från telefonen. De andra klockorna vi testar här, Apple Watch och Samsung Galaxy Watch 4 Classic kan ta emot aviseringar från telefonen, förutsatt att telefonen är igång och har täckning. På det här sättet kan du få notiser från en chattapp även om den appen inte finns i klockan. I mitt fall kan jag till exempel få aviseringar från Hangouts och svara på dessa direkt från klockan, trots att Hangouts inte har någon egen klockapp. Det här fungerar inte i Huaweis klocka, nä faktum är att jag inte får några aviseringar alls. Inte ens sms kommer fram till klockan, utan de dyker upp först när jag är tillbaka och åter har direktkontakt med telefonen.

Olika begränsningar i olika klockor

Som du märkt innebär e-sim i klockan ingen problemfri tillvaro. Du kan inte räkna med att alla funktioner är tillgängliga när din telefon inte är igång och batteritiden kan bli ett problem om du använder klockan flitigt utan telefonen tillgänglig.

Om musik är det viktigaste du vill ha i klockan för att lyssna direkt till trådlösa hörlurar och utan att ta med dig telefonen på promenaden eller joggingrundan är nedladdad musik från Spotify till exempel ett alternativ att överväga. Då kan du ju också överväga om e-simm i klockan ens är nödvändigt för dig.

Bara några operatörer erbjuder

För att du ska kunna ha e-sim i klockan krävs också att du har telefonabonnemang hos en operatör som kan koppla upp även din klocka med e-sim. Idag är det enbart de stora operatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre som erbjuder detta och i Huaweis fall är det bara Telenor och Telia som stödjer deras klocka. Ingen av de mindre operatörerna eller storbolagens undervarumärken (Hallon, Comviq, Vimla mfl) stödjer ännu e-sim i klockan.