Tillverkning åt Apple och Samsung

Rapport: Tvångsarbetare i flera av de stora mobiltillverkarnas fabriker

Minst 80 000 i folkgruppen uigurer har satts i tvångsarbete i fabriker som tillverkar komponenter bland annat åt de största mobiltillverkarna. Den bedömningen gör Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Publicerad Senast uppdaterad

Rapporten bygger på offentliga dokument, granskning av satellitbilder och medierapporter. Enligt ASPI är det totalt 27 fabriker som levererar komponenter till 83 välkända kinesiska och internationella företag. På listan över företag hittar vi de flesta större mobiltillverkarna, såsom Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi och Oppo.

Uigurer är ett muslimskt folkslag som lever i den västliga provinsen Xinjiang i Kina. Kinesiska staten har agerat med vad som allmänt anses som övervåld mot självständighetssträvanden, och över en miljon uigurer har satts i “omskolningsläger” där de enligt uppgift bland annat tvingas ta avstånd från sin religion och sina traditioner. Enligt den kinesiska regimen handlar det om utbildning mot extremism och man hävdar att de flesta fått lämna lägren efter utförd utbildning.

Enligt ASPI:s rapport har minst 80 000 av dessa satts i arbete i fabriker, av allt av döma med tvång. De bor i särskilda baracker, är övervakade dygnet runt, får inte utöva sin religion och får inte åka hem på semester. En fabrik som tillverkar skor åt Nike uppges vara omgärdad av taggtrådsstängsel. En annan fabrik som tillverkar komponenter för Apple har politisk indoktrinering som en viktig del i arbetsbeskrivningen för uigurer, enligt ASPI.

Enligt kinesisk statlig media har de uiguriska arbetarna flyttat frivilligt för att ta jobb i fabriker och kinesiska talesmän förnekar att de tvingar arbetskraft från Xinjiang.

ASPI yrkar på att kinesiska myndigheter ger de berörda internationella företagen tillträde till fabrikerna för att se om de följer deras etiska krav, och att kinesiska staten respekterar sina medborgares rättigheter.

Källa