-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
Rädda semesterkassan
Visst är mobilen kul att ha med på semestern för att berätta för kompisarna hemma. Men mobil i utlandet kan bli dyrt. Vi jämför priserna och tipsar om hur du kan krympa beloppet på räkningen som möter dig när du kommit hem.Av Erik Mörner
Rädda semesterkassan
Det är ingen överdrift att säga att operatörerna tar in stora summor på att vi tar med oss mobilen utomlands på semestern. Mobiltäckningen är god och idag går det att använda sin mobiltelefon på de flesta ställen i världen dit svenskar vallfärdar oavsett om det är sol, bad, äventyr eller storstadspuls som lockar.
Med alla svenskar ute i världen betalar vi också stora summor för att ringa och bli nådda, även när vi inte är hemma i Sverige. Siffror som BBC presenterat hävdar att operatörerna får in mellan tio och femton procent av sina intäkter just på utlänningar som är gäster i mobilnäten. Men då handlar det inte om våra svenska operatörer. För det är operatören i utlandet som tar in de stora pengarna, de länder med många utländska turister på besök. Din svenska operatör agerar egentligen främst mellanhand och skickar pengarna vidare så snart du betalat din faktura för mobilsamtalen under utlandsvistelsen.
Den stora pengen hamnar i fickorna hos den operatör du använder i utlandet och just de höga priserna gör att du har mycket att tjäna på att sätta dig in i priserna redan innan du åker. Dessutom finns en del saker som kan vara bra att tänka på för att undvika onödigt höga kostnader. En vanlig fallgrop är datakostnaden och då speciellt datauppkopplingar man inte gör med vilje.
Det kan till exempel handla om att telefonen kopplar upp sig för att leta efter ny e-post och att den gör det med kanske bara ett par minuters intervall. Det skulle vara överkomligt när man är i Sverige, men blir snabbt väldigt dyrt i utlandet. Det man kanske inte heller tänker på är att ett skickat eller mottaget mms även det innebär att telefonen kopplar upp sig och i utlandet betyder det att kostnaden tickar på.
Andra fallgropar handlar om vidarekopplingar som kan träda ikraft och innebära stora kostnader utan att man tänker på det. Ett sådant exempel är röstbrevlådan, den telefonsvarare du har i ditt abonnemang. Om du har din telefon på i utlandet och får ett inkommande samtal, men inte svarar kopplas samtalet vidare till din telefonsvarare. Och det innebär ett samtal hem till Sverige med allt vad det innebär i kostnader för dig.
Vidarekopplingen från din mobil i utlandet till telefonsvararen räknas alltså som ett samtal hem till Sverige. När någon ringer dig och kopplas vidare till telefonsvararen får du alltså betala både taxan från Sverige till utlandet och vad det kostar att sedan skicka tillbaka samtalet till Sverige och din telefonsvarare.
Det finns dock sätt att undvika detta. Ett enkelt sätt är att helt enkelt inaktivera din telefonsvarare under tiden du är i utlandet. Du gör det genom att ringa kundtjänst hos din operatör. Ett annat sätt är att istället vidarekoppla alla samtal till telefonsvararen redan när du är i Sverige. Då kan du antingen välja att själv ringa upp telefonsvararen för att lyssna av dina meddelanden eller läsa in ett svarsmeddelande som ber de som ringer att istället skicka ett sms till dig.
Vill du ha igång telefonsvararen som vanligt är det bra att först och främst försöka svara när någon ringer men även att se till att du har täckning när du stänger av telefonen. Då känner nätet av att du inte är tillgänglig och då slipper du risken att dubbeldebiteras för samtalen till din telefonsvarare.
En viktig lärdom att dra redan innan man åker utomlands är nätval i din mobil. De allra flesta telefoner kopplar automatiskt upp till det nät som har bäst täckning. Prioriterade nätval går dock före så exempelvis prioriterar en telefon med abonnemang från Tre utländska nät från Tres systerbolag i utlandet. Andra operatörer gör på samma sätt och därför ansluts du till Vodafone om du har Telenor och till Tele2s och Telias respektive partnernät utomlands om du har någon av dem som operatör.
Ofta är det här bra. Vodafone är till exempel alltid det billigaste nätet för Telenor-kunder och detsamma gäller Tre och Tres systernät i utlandet. Om man däremot har en operatör utan partner, eller rör sig i delar av världen där operatören inte har någon prioriterad partner är det viktigt att hålla koll på vad som står i displayen. Då är det upp till dig att själv välja nät, så länge det finns flera olika att välja på.
Steg ett är att kolla de olika operatörernas prislistor för att se vilken som är billigast. Sedan kan du välja i din telefon vilka nät som ska prioriteras. Då kommer din telefon att särbehandla de nät du valt och ansluta dit även om ett annat nät har bättre täckning. Om ditt favoritnät däremot inte har någon täckning alls hamnar du hos det nät som för tillfället har bäst täckning. Du väljer favoritnät i din mobil och inställningarna hittar du ofta under rubriker som Mobilnät, Prioritering eller liknande. Titta i din instruktionsbok för mer exakt information om detta.
Allra mest påtagliga blir kanske de höga priserna i utlandet när du ska ringa en annan person som också är utomlands med sitt svenska mobilabonnemang. Vill du ringa till kompisen i rummet bredvid när ni båda är på semester i USA kan det kosta ungefär 40 kronor per minut. Ni får visserligen dela på kostnaden eftersom du får betala samtalet till Sverige och kompisen samtalets färd tillbaka till USA.
Ett alternativ om man vill bli nådd på semesterorten är att skaffa ett lokalt kontantkort. Är man flera personer kan givetvis alla skaffa varsitt och då ringer man varandra precis lika billigt som lokalbefolkningen och slipper operatörernas överdebitering för besökande med utländskt abonnemang. Är du rädd för datakostnader är sällan kontantkort ett billigt alternativ, men det är ändå värt en kontroll för att se om taxorna är lägre än de du får betala med ditt vanliga svenska abonnemang.
Om du väl lyckats minimera de ekonomiska skaderiskerna för ditt mobilanvändande under semestern finns mycket kul att ägna sig åt. Flera tjänster har du säkert ovanligt stor nytta av just under semestern. Möjligheten att skicka mms kan många gånger ersätta vanliga pappers-vykort och både Telenor och Posten har tjänster där man kan få bilder tagna med mobilen skickade som vanliga vykort i brevlådan.
Videotelefoni ger onekligen en helt ny form av kontakt och visst kan det vara kul att se de där hemma live samtidigt som man själv befinner sig långt borta på resa. Även sms är en form som fungerar bra utomlands, särskilt om man befinner sig i olika tidszoner. Trevlig resa!
RUTA: Kom ihåg:
Kostar att bli uppringd
I utlandet betalar du inte bara för de samtal du ringer. När du tar emot samtal får du betala även det samtalet. Den som ringer dig betalar taxan inom Sverige och du får betala priset det kostar att ringa från Sverige till det land du befinner dig. Ibland tillkommer dessutom en extra avgift som gör det dyrare att just ta emot ett samtal, men det gäller främst länder utanför Europa.
SMS dyrare, men gratis att ta emot
Ett alternativ till dyra samtal hem kan vara att istället skicka sms. Att ta emot sms i utlandet är gratis, men att skicka sms är dyrare än hemma. Ett sms i utlandet kostar oftast kring tre kronor.
Att ringa resesällskapet
Tänk på att det kan bli väldigt dyrt att ringa ett resesällskap som och så är på samma ort och har svenskt abonnemang. Trots att ni befinner er alldeles i närheten av varandra skickas samtalet via Sverige och ni får därför betala för samtal från utlandet hem till sverige och sedan för samtalet tillbaka till utlandet. Det kan med andra ord bli väldigt dyrt.
Data är urdyrt
Att koppla upp sig via mobilen i utlandet blir ofta betydligt dyrare än att ringa. Taxan kan vara över 100 kronor per megabyte, ibland tio gånger så dyrt som här hemma och dessutom sker ofta minidebitering för 50 kb.
Slå numret med prefix
När du ska ringa till ett svenskt nummer från utlandet måste du först slå + och sedan Sveriges landsnummer som är 46. Sedan knappar du in resten av telefonnumret utan den inledande nollan i riktnumret.
ATT RINGA MED KONTANTKORT
Det går bra att ringa med de flesta kontantkort i utlandet utan att först teckna krångliga avtal. Däremot kan du inte använda din mobil i lika många länder som den som har ett tecknat abonnemang. Det beror på att debitering bara kan göras om din operatör har ett speciellt avtal med mobiloperatören där du befinner dig. Tecknar du däremot ett speciellt utlandsavtal med din operatör kan du använda din telefon precis som den som har abonnemang kan göra. Då kommer alla kostnader under utlandsvistelsen på en faktura hem i brevlådan.
Tre
Slå *100* följt av telefonnumret med +46 och utan första nollan. Du avslutar med # och sedan grön lur. Efter en kort stund blir du uppringd och när du svarar hör du signaler gå fram till den du ringt.
Telia
Det krävs inga speciella inställningar, utan som kontantkortskund ringer du som vanligt. Tänk dock på att använda landsnummer om du ska ringa hem till Sverige. +46 8 12 34 56 alltså om du ska ringa till 08 12 34 56.
Tele2Comviq
Slå *111* följt av telefonnumret med +46 och utan första nollan. Du avslutar med # och sedan grön lur. Efter en kort stund blir du uppringd och när du svarar hör du signaler gå fram till den du ringt.
Telenor
Det krävs inga speciella inställningar, utan som kontantkortskund ringer du som vanligt. Tänk dock på att använda landsnummer om du ska ringa hem till Sverige. +46 8 12 34 56 alltså om du ska ringa till 08 12 34 56.
UTLANDSPAKETEN SOM GÖR DET BILLIGARE
Telenor
När Vodafone blev Telenor följde Vodafones utlandspaket Passport med. Det innebär att man ringer för sitt svenska minutpris när man är ansluten till något av 21 angivna mobilnät i Europa. Det finns ingen fast månadsavgift, men haken är att varje samtal har en startavgift på 9,95 kronor. Det gäller både när du själv ringer från utlandet och när du blir uppringd. Just när du blir uppringd debiteras också en ny avgift om 9,95 kronor var tjugonde minut så länge samtalet varar. Vodafone Passport gäller endast röstsamtal och bara i de angivna näten.
Telia
Telia har inget speciellt paket man kan teckna för att få ner priset på samtal i utlandet. Däremot har man vissa utvalda, prioriterade partners. Dessa partners har ett minutpris för Teliakunder som är ca 25 procent lägre.
Tre
Tre Travel är Tres egna paket för billigare samtal i utlandet. Det gäller dock bara i ett fåtal länder, men ingår å andra sidan i alla abonnemang och har alltså ingen fast månadskostnad. Priset för att ringa till Sverige är 3,50 kronor per minut, men störst prisskillnad är det på datatrafik. Istället för dyr utlandstaxa är det samma avgift som om man vore hemma i Sverige.
Tele2Comviq
De har inget speciellt paket för att sänka priserna på samtal i utlandet.
RUTA: EU förbereder lagar mot de höga priserna
De höga priserna för att ringa i utlandet har uppmärksammats av EU-kommissionen, i synnerhet av kommissionären Viviane Reding som har ansvar för media och IT. Efter att först ha varnat operatörerna och uppmuntrat dem att på eget initiativ sänka priserna för samtal i utlandet förbereder man nu ett lagförslag.
Här är förslaget i korthet:
·Operatörer i andra länder ska inte ta mer betalt än de faktiska kostnaderna
·Man ska se till att operatörernas besparingar sinsemellan kommer kunderna tillgodo
·Förslaget kan ta bort alla avgifter för att ta emot samtal i utlandet
·Planer finns även för att alla samtal i utlandet ska ha den taxa man betalar i hemlandet
Post- och Telestyrelsen som övervakar telebranschen i Sverige har motsvarigheter i övriga EU-länder. De samlas tillsammans i ett gemensamt råd kallat ERG. Rådet står bakom förslaget till ny EU-lagstiftning och efter att förslaget varit ute på remiss kan kommissionen ta ett beslut under juni.
FUNGERAR DIN TELEFON?
LÄNDER UTAN GSM
Korea
Japan
Korea och Japan använder mobilnät där mobiler köpta i Sverige inte fungerar alls. Däremot kan man använda sitt vanliga sim-kort, men för att ringa måste man då köpa eller hyra en telefon som klarar att ringas och ta emot samtal i det land du besöker. Den som vill hyra en telefon tillfälligt i Japan eller Korea får betala ungefär 400 kronor för en vecka.
ANDRA LÄNDER
I andra länder (som till exempel USA, Panama och Peru) använder man andra frekvenser på GSM än de 900 och 1800 vi använder i Sverige. Då krävs att telefonen du använder har stöd för den frekvens som används. USA använder 1900-bandet och för att ringa där behöver du en trippelbandstelefon. Fyrbandstelefoner kan ringa i gsmnät med frekvenserna 850/900/1800/1900 och går därmed att använda i till exempel Peru som har nät med Gsm 850.
TÄCKNINGEN
Mer information om mobilnät och täckningen i olika länder kan du hitta hos GSM Association. De har en webbsida där man kan hitta listor över mobiloperatörer och dessutom se vilken typ av nät de har, om det är 2g eller 3G och hur täckningen ser ut för den aktuella operatören. Du hittar informationen på denna adress: www.gsmworld.com/roa... />