ARM och Qualcomm i rättslig tvist

Qualcomms Snapdragon-kretsar hotade – licens återkallas

ARM står för den grundläggande tekniken i snart sagt alla mobilers systemkretsar, Apples, Samsungs och Qualcomms. Nu, när Qualcomm precis släppt nya Snapdragon 8 Elite drar ARM tillbaka Qualcomms licens att tillverka chipp baserade på ARM:s grundläggande chiparkitektur.  

Publicerad Senast uppdaterad

Konflikten mellan ARM och Qualcomm går tillbaka flera år och startade 2022 när ARM stämde Qualcomm. ARM menade då att Qualcomm skulle ha förhandlat fram en ny licens efter att de köpt en startup inom chipdesign kallad Nuvia som hade en Arm-licens till andra typer av tillämpningar. Det gjorde inte Qualcomm, och den senaste Snapdragon 8 Elite innehåller processorer baserade på Nuvias arbete. Till sajten Sammobile säger en talesperson för Qualcomm att tillbakadragandet av Qualcomms licens är ett desperat försök från ARM:s sida att påverka rättsprocessen och att de licenser Qualcomm har täcker även de som ingår i konflikten. 

ARM menar att Qualcomm borde förstört all chipdesign Nuvia gjort innan de köptes upp av Qualcomm eftersom licensen för dessa enligt ARM inte kan överföras till Qualcomm.

Nu har ARM givit Qualcomm 60 dagars respit för att lösa tvisten. Skulle tvisten inte lösas kan det få förödande följder för Qualcomm som då potentiellt tvingas upphöra med försäljningen av alla kretsar baserade på ARM:s grundläggande teknik. 

Rättegången inleds i december och Qualcomm säger sig vara säkra på att en juridisk bedömning kommer att bekräfta att Qualcomm har de rättigheter enligt avtalet som krävs.