Trycker gasen i botten

Qualcomm presenterar Snapdragon 8 Elite

Nya systemkretsen erbjuder rejäla prestandaökningar utöver en namnändring.

Vid evenemanget Snapdragon Summit har nu Qualcomm presenterat sin nyaste systemkrets, den som i allmänhet har kallats Snapdragon 8 Gen 4 men som nu lanseras med namnet Snapdragon 8 Elite.

Det är den första systemkretsen för mobiler som använder sig av Qualcomms nya Oryon-processor som i presenterade mätningar visar upp betydande prestandaförbättringar jämfört med föregångaren, Snapdragon 8 Gen 3, bland annat tack vare en högsta klockfrekvens på 4,32 GHz och 24 MB cache. Den nya processorn erbjuder 45 procent högre prestanda för både enkelkärniga och flerkärniga beräkningar, samt upp till 62 procent högre prestanda vid webbsurfning.

Grafikdelen i Snapdragon 8 Elite har förbättrats med 40 procent, och prestandan för raytracing har ökat med 35 procent. Dessutom har energieffektiviteten ökat med 44 procent, vilket leder till en total energiförbrukningsminskning på 27 procent.

 Den neurala processorn (NPU) har också sett en betydande förbättring med 45 procent högre AI-prestanda. När det gäller ljudstöd klarar Snapdragon 8 Elite av 24-bit 48 kHz över Bluetooth och upp till 24-bit 96 kHz över Wi-Fi. Modemet, X80 5G Modem-RF System, stödjer 4×6 MIMO för snabbare och mer stabil uppkoppling.

Enligt Qualcomm kommer tillverkare som Samsung, Asus, Oneplus, Xiaomi, Oppo, Vivo, Honor, Realme med flera kommer att börja släppa mobiler utrustade med Snapdragon 8 Elite redan i år.