Med tjänster som Facebook Places och Gowalla kan vännerna se var man befinner sig någonstans och positioneringstjänsterna öppnar också upp för helt nya typer av skräddarsydd marknadsföring. Men hur är det med baksidan av det hela - ser storebror oss eller kan man känna sig lugn?
Det är lätt att bli konspiratoriskt lagd om man tänker på att alla som har en mobiltelefon med lätthet kan bli spårade med precision ner på så när som några meter. Medan de allt populärare lokaliseringstjänsterna ger intryck av att vara lekfulla verktyg för att tala om var man är någonstans för kompisarna ligger parallellerna till George Orwells roman 1984 och det övervakningssamhälle som där beskrivs inte särskilt långt borta.
Ett praktiskt exempel när positioneringstjänster kan bli farliga är när den svenska positioneringstjänsten Lociloci blev hackad för några år sedan. Företaget bakom sajten tvingades då att tillfälligt stänga ner hela tjänsten. Via ett program som spreds via nätforumet Flashback kunde man kringgå den registreringsprocess som krävdes för att kunna se var en mobiltelefon befann sig vilket gjorde att man kunde få fri tillgång till sajtens samtliga användares positioner.
När annonsnätverken på Internet kom på att spara information om nätanvändarna i så kallade cookies blev det en stor debatt kring detta, men idag tycks det vara bortglömt och allmänt accepterat att våra surfvanor kartläggs. När nu allt fler positioneringstjänster kommer och allt fler använder dem finns det förstås ännu större möjligheter för företagen att kartlägga våra vanor. Även om företagen uppger sig vara restriktiva med hur uppgifterna används finns det också alltid en risk att uppgifterna ändå hamnar i fel händer.
Annons
Google har som få andra företag insyn i våra surfvanor. Google vet vad vi söker efter, vilka vi mejlar med, vad vi gillar att se på för filmklipp och musik och var vi befinner oss med hjälp av Google Latitude. Dessutom är en väldigt stor andel av de mobiltelefoner som säljs idag utrustade med Android som operativsystem. Android som tillverkas av.. Just det, Google.
Annons
Övervakning kan missbrukas
Tillsammans med Post- och Telestyrelsen släppte Datainspektionen tidigare i år en rapport som behandlar just hur trafikuppgifter i mobila innehållstjänster ska hanteras av marknadens olika aktörer så som mobiloperatörer och tjänsteleverantörer.
När man tankar ner ett program till sin telefon som använder sig av gps:en krävs det att man som användare tillåter programmet att få tillgång till gps-funktionen för att det ska kunna komma åt ens position. En applikation som istället använder sig av mobil positionering, som i korthet innebär att man räknar ut ungefär var man befinner sig någonstans genom att beräkna signalstyrkan till de näraliggande mobilmasterna, begär istället informationen från mobiloperatöreren.
Enligt Lagen om elektronisk kommunikation (LEK) får operatörerna bara lämna ut platsinformationen till olika tjänsteleverantörer om det står klart att användaren faktiskt vill detta. Det företag som sedan erbjuder tjänsten lyder istället under personuppgiftslagen (PUL). Exakt hur operatören måste kontrollera att användaren faktiskt vill dela med sig av sin position finns det dock inte några riktigt klara regler för, menar Jonas Agnvall på Datainspektionen.
– Det är ju svårt för operatören att veta det eftersom det inte är operatören som erbjuder själva tjänsten.
Det vanligaste sättet att man kontrollerar att användaren vill ta del av en tjänst som använder sig av lokaliseringsinformationen från operatörerna är att man får bekräfta med ett sms att man vill beställa en tjänst.
_image_
Risk för inbrottstjuvar
Även om man är fullt på det klara med att man använder en tjänst som vet om var man befinner sig någonstans bör man ändå tänka på vilka man delar med sig av informationen till. Om man berättar på Facebook att man är bortrest eller loggar in på Facebook Places så finns alltid risken att inbrottsbenägna personer får tag på informationen och ser sin chans.
- Vi har inte sett några samband med statusuppdateringar i våra utredningar, säger Andreas Jerat, presschef på Folksam.
Själv är han dock försiktig med att använda tjänster där man talar om för folk var man är någonstans och berättar att försäkringsbolaget uppmanar sina kunder att inte tala om när man reser bort någonstans på Facebook.
- För egen del har jag inte aktiverat Google Latitude.
Rfid-chips ger nya möjligheter
Folks behov av att tala om var man är någonstans innebär också stora marknadsföringsmöjligheter för företagen. Erbjudanden om gratis kaffe eller andra förmåner i samband med att man checkar in på olika platser via Facebook Places eller Gowalla eller inte alls ovanligt. Nästa steg i det hela kan komma att bli att man blir automatiskt incheckad med hjälp av rfid-identifering.
Med tanke på att chipsen kan tillverkas för mindre än en krona styck och göras så tunna att de kan implementeras i ett vanligt papper ger det här förstås än mer anledning att ta en funderare kring hur mycket information om oss och var vi befinner oss som privata företag och myndigheter kommer kunna få tillgång till.
- Alla former av övervakning kan ju missbrukas, man får fundera på om det är värt det, säger Jonas Agnvall på Datainspektionen.
Positioneringstekniker som kan visa var du är
Gps
Som många andra tekniker har gps (global positioning system) ett militärt ursprung och utvecklades från början av det amerikanska försvarsdepartementet. Genom en liten gps-mottagare mäter man avstånd med triangulering från tre-fyra satelliter som finns i omloppsbana runt jorden. När det europeiska satellitnavigationssystemet Galileo, som används tillsammans med det befintliga gps-systemet, är fullt utbyggt om ett par år kommer det möjliggöra meterprecision över hela jorden.
Gps-tekniken har också förfinats en del under åren. Assisted gps innebär att mobilnätet först används för att ta reda på ungefär var man befinner sig för att sedan låta telefonen ansluta till de bäst lämpade satelliterna.
Wlan
En nackdel med gps-baserad positionering är att det fungerar väldigt dåligt eller inte alls om man befinner sig inomhus. Wlan-positionering är därför ett bra komplement att använda inomhus. Systemet räknar ut ens position genom att mäta signalstyrkan till olika accesspunkter i nätverket. Precisionen kan med hjälp av särskilda basstationer och mjukvaror bli några fåtal meter.
Mobil positionering
Mobil positionering använder sig av mobilnätet för att ta reda på var en telefon befinner sig. Mobil positionering fungerar oavsett vilken telefon man har.
Tekniken fungerar som så att man först tar reda på vilken av teleoperatörens basstationer som är närmast till telefonen. Därefter mäts signalstyrkan man får från basstationen och jämförs med hur bra signalstyrka man får från andra basstationer i närheten. Genom triangulering kan man sedan ta reda på ungefär var telefonen är någonstans.
Mobil positionering fungerar bäst i tätorter där det finns många och tätt placerade mobilmaster medan precisionen ute i glesbygden är betydligt sämre.
Gis
Gis, ett geografiskt informationssystem, är ett samlingsnamn för datorbaserade system för att samla in, lagra, analysera och presentera information kopplade till geografiska platser. Insamlingen av data kan exempelvis ske med hjälp av flygbilder eller satellitbilder. Med gis-systemen ser man var någonstans man befinner sig på en karta, man kan få vägbeskrivningar, uppdateringar, restauranginformation och så vidare.
Rfid
Rfid står för radio frequency information och är en teknik med många användningsområden varav positionsbestämning är ett. Tekniken använder sig av ett batterilöst litet chip som aktiveras genom ett magnetfält som finns kring en avläsare för chipen. I de flesta enklare rfid-chip finns det bara ett id-nummer lagrat och all information kopplad till denna finns i en databas.
Flera mobiltelefonmodeller har redan stöd för tekniken och genom att man placerar ut olika avläsare kan information samlas in om var användarna har befunnit sig någonstans. Tekniken har också andra användningsområden inte minst vad gäller mobila betallösningar. Google håller till exempel på att utveckla en betallösning som baserar sig på rfid-tekniken.
Jonas Agnvall på Datainspektionen har tillsammans med Post- och Telestyrelsen varit med och ta fram en rapport om hur trafikuppgifter i mobila innehållstjänster ska hanteras.
- Alla former av övervakning kan ju missbrukas, man får fundera på om det är värt det.
Det är tillfället som gör tjuven och därför uppmanar försäkringsbolagen sina kunder att inte tala om på Facebook och andra ställen om man är bortrest. Andreas Jerat, presschef på Folksam, har dock ännu inte stött på några fall där statusuppdateringar är inblandade i samband med inbrott.
- Vi har inte sett några samband med statusuppdateringar i våra utredningar.
Incheckningstjänster
Google Latitude
Google Latitude är en integrerad del av Google Maps och kan förutom på mobilen även köras direkt i webbläsaren på datorn. Med hjälp verktyget kan man spåra sina vänners positioner och statusmeddelanden från Google Buzz och förstås även positionera sig själv och sina egna inlägg.
Man kan även se statusinlägg inlagda av obekanta användare i ens närområde vilket kan vara ett rätt spännande sätt att lära känna sina grannar. Latitude finns för både Android, Iphone, Symbian S60, Windows Mobile och Blackberry.
Facebook Places
Facebook Places introducerades här i Sverige ganska nyligen. Funktionen är inbyggd i Facebook-klienten för mobilen och gör att man kan checka in på olika ställen där man befinner sig. Incheckningen syns då som en statusuppdatering på ens Facebook-sida. Det går även att tagga sina vänner i en incheckning. Vill man slippa att andra kan tagga en så får man ändra detta i sina inställningar.
Brightkite
Brightkite är en inloggningstjänst som finns tillgänglig för både Iphone, Android, Windows Phone 7 och Symbian S60 och som även kan köras direkt i webbläsaren i telefonen. Det är en social tjänst där man kan logga in och lägga ut bilder från olika ställen man befinner sig på. Man kan även se och kommentera bilder som andra användare har lagt ut på olika ställen. Dessutom kan man få meddelanden om vänner som befinner sig i närheten. Det går även smidigt att uppdatera Facebook, Twitter och Flickr via Brightkite.
Foursquare
Foursquare beräknas ha runt 5 miljoner användare världen över även om inte jättemånga av dem tycks finnas i Sverige. Det kan nog till stor del bero på att Foursquares tjänst tills nyligen var begränsad till vissa städer. Nu finns den dock över hela världen. Foursquare finns för Iphone, Android och Blackberry och kan även köras i mobilens webbläsare.
När man checkar in på olika platser kan man få olika sorters utmärkelser, bland annat blir man utsedd till borgmästare om man har flest incheckningar av alla på någon plats. Tanken är att utmärkelserna ska kunna göra att man till exempel ska kunna få gratis kaffe på caféer och så vidare.
Gowalla
Gowalla påminner en hel del om både Brightkite och Foursquare men är enligt min uppfattning populärare än båda dessa åtminstone här i Sverige. Här kan man när man checkar in på olika ställen också ta bilder som man laddar upp och det går även att se bilder som andra besökare har tagit.
Precis som med Foursquare kan man få olika utmärkelser när man checkar in på olika platser. Man kan om man vill ställa in så att inloggningar meddelas även via Facebook och Twitter. Gowalla finns för Iphone, Android, Blackberry, Iphone och Blackberry.