-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Upp till 5 miljoner drabbade
Populära Android-appar sprider trojan

Så många som 5 miljoner användare kan ha laddat ner någon av 13 appar som innehåller en så kallad trojan, uppger ett säkerhetsföretag.
Några av apparna som namnges av säkerhetsföretaget Symantec går fortfarande att ladda ner från Android Market. Kanske beror det på att Google, trots omfattningen, inte bedömmer att de innehåller kod som kan klassas som skadlig.
Det är dock ingen tvekan om att många av de som laddat ner spel från Android Market inte förväntat sig att nya bokmärken ska dyka upp webbläsaren eller att få annonser i notifieringslisten och en sök-ikon på startskärmen som kommer tillbaka så fort man har raderat den. Vid installationen begär apparna att få tillgång till ovanligt många delar av telefonens system.
- Om du är den misstänksamma typen skulle du kanske fråga dig varför de ber om tillstånd att modifiera webbläsaren eller skicka gps-koordinater, säger Kevin Haley på Symantec till Computerworld.com.
Enligt en uppskattning av Symantec baserad på antalet nedladdningar som gjort av de tretton apparna kan antalet drabbade användare ligga i ett intervall från 1 miljon upp till så mycket som 5 miljoner.
Alla delar dock inte Symantecs uppfattning om att den skulle vara fråga om skadlig kod som utgör något verkligt hot mot användarna. Säkerhetsföretaget Lookout skriver på sin blogg att det snarare handlar om ett annonsnätverk av det mera aggresiva slaget.
