På 700-megahertzbandet

Polisen vill ha eget 4G

MSB vill ersätta ”Rakel” med eget 4G-nät för polis och räddningstjänst. Men operatörerna säger nej.

Publicerad Senast uppdaterad

I mars 2014 beslutade regeringen att 700 MHz-bandet ska öppnas upp för mobila tjänster.

Drygt ett år senare gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut med att man vill pensionera Rakel, det gemensamma kommunikationssystem som blåljusmyndigheterna använder, och i stället bygga ett riktäckande 4G-nät vid sidan av de kommersiella lte-näten på 700 MHz-bandet.

En av anledningar till att MSB anser att polisen behöver ett eget 4G-nät är att Rakel enbart klarar av talkommunikation, vilket innebär att det inte går att skicka bilder, filmer och ritningar, till exempel.

Från operatörernas sida är man dock mycket kritiska till att omkring en tredjedel av det attraktiva 700 MHz-bandet skulle vigas åt Försvaret, polisen och räddningstjänsten.
– Det är bättre att de kommersiella operatörerna får det ganska begränsade spektrum som finns och som de kan använda till sina tjänster. I stället kan man erbjuda blåljusmyndigheter att åka i våra nät, säger Telias nätchef Martin Persson till Ekot.

Kampen om 700 MHz-bandet börjar nå sitt slut. Bandet är tänkt att tas drift för mobil trafik 2017, och innan dess ska Post & Telestyrelsen (PTS) utreda exakt hur det ska användas och fördelas.

Blåljusmyndigheterna, företrädda av MSB, har nu därför ställt skarpa krav på att en bit av 700-bandet ska reserveras åt ett nät som kan ersätta Rakel.

Regeringen har begärt att få svar om två månader från både MSB och PTS om vilket behov det finns av ett blåljusnät som klarar 4G.

Källa