Digg inte längre utvecklare

Polisen ska utveckla digital ID-handling

Arbetet med skapandet av en statlig digital ID-handling hamnar nu på polisens bord.

Det har länge varit tal om att svenska staten ska utvecklade en digital ID-handling som bland annat ska hålla en högre säkerhetsklassificering än de befintliga lösningarna. Inget av de alternativ som erbjuds i Sverige uppfyller nämligen den högsta tillitsnivån för privatpersoner.

Förra året fick Myndigheten för digital förvaltning (Digg) ansvaret för att utveckla en sådan tjänst, men nu avbryts den utvecklingen. Istället framkommer det i regeringens budgetproposition för 2025 att det istället ska vara polisen ska utveckla en statlig e-legitimationstjänst, något som enligt Digg grundar sig i att man vill undvika det delade ansvar mellan Digg och polisen som det tidigare beslutet innebar. Digg kommer dock att samarbeta med Polisen för att förbättra e-legitimationen som kommer att utgöra en central del av den digitala identitetsplånbok som Digg för närvarande utvecklar.

En av anledningarna till att Sverige, som är ett av få länder som inte har någon statlig e-legitimation, behöver utveckla en dylik är att EU nu ställer krav på att alla länder ska tillhandahålla en sådan.

När en statlig digital ID-tjänst kan lanseras är ännu okänt, likaså hur många som kommer att ansluta sig till den.