-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Krönika
Pengar eller personuppgifter

»There is no such thing as a free lunch« heter det på engelska. När du tankar ner appar gratis betalar du oftast genom att ge bort viktig information om dig.
Det finns traditionellt sett tre stora kategorier av appar: de som är helt gratis, de som är gratis och tar betalt genom att visa reklam eller erbjuda köp inuti appen och till sist de som man betalar för, oavsett om de sedan även erbjuder möjlighet till köp inuti appen. Gemensamt för de flesta apparna i samtliga kategorier är att de samlar information om användaren. Den typ av data som samlas in varierar och kan inkludera geografisk information, telefonens ID-nummer, information om ålder och kön, ditt telefonnummer med mera.
Det finns ytterligare en kategori: appar som är gratis och knutna till en extern prenumeration och ett externt konto – appar som Dropbox, Spotify eller även nya Microsoft Office för Ipad som kopplas till ett Microsoft 365-konto. Även i dessa fall samlas information om dig, om det nu handlar om information som ska hjälpa leverantören att förbättra sin tjänst eller information som ska användas i kommersiellt syfte, direkt av leverantören eller av tredje part.
Mjukvara för att försvåra den här typen av spårning har funnits sedan tidigare på företagsmarknaden, men nu börjar den komma även för privatpersoner. Två exempel på det är Silent Circle-sviten, som finns förinstallerad i Geeksphones Blackphone, samt VPN-tjänsten Freedome. Det finns så klart ett »men«: Dessa mjukvaror är inte gratis. Att vara privat har nämligen ett pris.
Mycket av tillväxt och innovation på mobilmarknaden har drivits fram av aktörer vars affärsmodell handlar om att veta mer om dig för att kunna sälja riktade annonser. Frågan är om vi själva värderar våra privatuppgifter högt nog. För dessa aktörer är de i alla fall guld värda.
Bättre
Man kan få många användbara tjänster »på köpet« även om det ibland kan kännas olustigt att ge bort så mycket information om sig själv.
Sämre
Det finns två problem med insamling av data: Det är ofta oklart exakt vad som samlas in och i många fall har man inget val – godkänner man inte användarvillkoren får man inte använda tjänsten.