Fitbit tar över
Officiellt: Pebble läggs ned
Pebbles saga är all. Det står klart när det nu blivit officiellt att Fitbit tar över delar av Pebble och resten läggs ned.
Fitbit tar över Pebbles mjukvara och erbjuder en del av personalen anställning, men köper inte några produkter av Pebble. Det betyder att Pebble Time 2 och Pebble Core inte kommer att se dagens ljus, och de som investerat pengar i dem via Kickstarter kommer att få pengarna tillbaka inom 6 - 8 veckor.
De som redan har en Pebble-klocka kommer att kunna fortsätta att använda dem, till en början utan någon förändring, men man medger att tjänsten kan komma att försämras över tiden.
Den intressanta frågan blir nu vad Fitbit vill göra med den teknik man köpt av Pebble. Att Fitbit vill göra smartklockor men inte riktigt har den mjukvara som krävs var tydligt med Blaze och Surge, men det är lika tydligt att man inte tänkt sig att göra Pebble-klockor med stöd för deras stegräknarteknik, för då skulle man inte vilja fasa ut de befintliga Pebble-klockorna.
Vad Pebble anbelangar är det en historia om uppgång och fall, och om att det är lättare att ta in pengar för satsningar via crowdfunding än att bygga ett långsiktigt hållbart företag.
Pebblegrundaren Eric Migicovskys första smartklocka, Alerta InPulse, började säljas redan 2010, men det var med Pebble man efter en rekordartad Kickstarterkampanj i april 2012 blev först med att göra en smartklocka som blev en massmarknadsprodukt.
Den första Pebble fick blandade recensioner, och sågs nog främst som ett lovande första steg. Den kritiserades för sitt plastiga och tekniknördiga yttre, något företaget lyckades övervinna med Pebble Steel och Pebble Time Round, men däremot är det lätt att få känslan att den tekniska plattformen inte har kommit så mycket längre på fyra år. Pebble är ett bra sätt att få notifieringar på armen, men kanske inte så mycket mer. Pebbles problem kan mycket väl vara smartklockans, för fortfarande vet vi inte riktigt vad skärmen på handleden egentligen gör för nytta.
För Kickstarter blev Pebble ett skyltfönster som visade hur man kunde åstadkomma en succé med crowdfunding, uppföljaren Pebble Time slog även den rekord i insamlade pengar via Kickstarter. I dag framstår Pebble snarare som ett exempel på farorna med Kickstarterfinansiering. Man får en kundbas och ett startkapital, men långtifrån tillräckligt med pengar för att driva en långsiktig produktutveckling.
Det smartklockesegment som lyckats bäst är det för sportklockor. Här är Garmin kungar, men Fitbit är också stora på sport, och kan de dra nytta av Pebbles teknik för att utveckla verkliga sportklockor kan det bli riktigt intressant.
Källa
2010: Alerta Inpulse lanseras, en enklare smartklocka för notifieringar som till en början bara stödde Blackberry.
2011: Alerta Inpulse får stöd även för Android (via Cyanogenmod), och öppnas upp för tredjepartsappar. Den blir därmed en riktig smartklocka.
April 2012: Smartklockan Pebble drar in 10,3 miljoner dollar på Kickstarter, under två års tid den största crowdfundingsuccén genom tiderna.
Januari 2013: Efter flera förseningar levereras de första Pebble. Under året levererar man 300 000 exemplar av klockan och totalt säljs över en miljon Pebble.
Februari 2014: Pebble Steel, en Pebble med lite lyxigare materialval, lanseras.
Februari 2015: Pebble Time, den första verkliga uppföljaren lanseras i en Kickstarterkampanj. Med 20,4 miljoner i Kickstarterpengar slog man återigen rekord i Crowdfunding.
Maj 2015: Pebble Time börjar levereras. Den får också varianterna Pebble Time Steel och Pebble Time Round som gör utseendet mer tilltalande.
Maj 2016: Pebble 2, Pebble Time 2 och Pebble Core lanseras i en Kickstarterkampanj. Kampanjen drar in 12 miljoner dollar. Pebble 2 levereras i september, men Time 2 och Core ser aldrig dagens ljus.
December 2016: Pebble upphör med sin verksamhet efter att ha sålt av delar av sina tillgångar till Fitbit.