-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
Kan få sitt slutgiltiga genomslag 2018
Nytt Samsung-patent på skärm som kan rullas ihop

Samsung har beviljats ännu ett patent på en lösning med en flexibel skärm. Den här gången handlar det om en enhet med fingeravtryckssensor vars skärm kan rullas ihop.
Samsung har lagt ned mycket pengar och stor möda på forskning och utveckling av flexibla skärmar av olika slag. Så sent som i november kom uppgifter om att en enhet med en flexibel skärm är på gång, och den koreanska elektronikjätten har sedan tidigare mängder av patent på olika lösningar för böjbara skärmar. Nu har Samsung beviljats ytterligare ett patent på området, och den här gången handlar det om en enhet vars skärm kan rullas ihop i en smidig huvudenhet, något som medger att man kan bära med sig en riktigt stor skärm utan att den behöver ta upp någon nämvärd plats.
Aktiveras med fingeravtryck
I dokumentet som lämnades in i juni – men som först nu publicerats – beskrivs en enhet med en flexibel OLED-skärm. Huvudenheten är en antingen cylinderformad eller rektangulär ”stav” ur vilken man kan rulla fram skärmen, som sedan hålls på plats med hjälpa av magnetfästen. Man aktiverar enheten genom att använda fingeravtryckssensorn som finns på huvudenhetens ena kortsida. Själva skärmen påminner en hel del om de prototyper som man visat upp redan tidigare. Flera av Samsungs konkurrenter har också tagit patent på lösningar med flexibla skärmar, och möjligen kan 2018 bli året då teknologin får sitt slutgiltiga genomslag.