-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
-
PLUS
11 tips: Google-appen som kan mycket mer än du tror
-
PLUS
Krönika: Google är bra på gratis men usla på att ta betalt
-
PLUS
Så kan Xiaomi-telefonen bli Mac-datorns och Iphones bästa vän
-
PLUS
Chromecast-problemen visar hur svårt det är att lita på Google och andra jättar
-
PLUS
Passkeys: Därför behöver du veta mer om dem
-
PLUS
Krönika: Lärdomar från MWC 2025 – röststyrning är AI:s värsta fiende
-
PLUS
Fördjupning: Tankar och teknik bakom kamerorna i Samsung Galaxy S25
-
PLUS
Mobil svarar om Telenor-problem, seniorklocka, Airtag-konkurrenter och mer utrymme i Google Foto
Påminner om teknologi i Apple Watch
Nytt Apple-patent skvallrar om säkrare version av Face ID i framtiden

Apples lösning för ansiktsidentifiering – Face ID – kan bli avsevärt säkrare i framtiden. Detta genom en lösning som går ut på att scanna venerna i användarens ansikte, som Apple nu beviljats patent på.
En persons ansikte är redan på ytan en tämligen unik historia, och det är också därför som Apples ansiktsidentifieringslösning Face ID fungerar så pass bra som den gör. Den är dock inte helt 100-procentig. Kort efter lanseringen av Iphone X kom till exempel uppgifter om en pojke som lyckats få tillgång till sin mammas telefon, till följd av likheterna i deras ansikten. Även tvillingar har lyckats låsa upp varandras telefoner i några fall. Men Apple jobbar uppenbarligen på en potentiell lösning som ska göra systemet snäppet säkrare. Det avslöjar ett patent som Apple nyligen tilldelats och som till stora delar för tankarna till lösningar som man redan använder med Apple Watch.
Komplicerade mönster
Det hela går ut på att scanna av venerna i användarens ansikte med hjälp av en optisk sändare som skickar ut vågor av infrarött ljus. Mer eller mindre samma metod som man använder med Apple Watch för att hålla koll på användarnas puls, alltså. Venmönstren hos en människa är mycket komplexa och därmed också helt olika från person till person. Att försöka fejka en människas venmönster är således mer eller mindre omöjligt, och inte ens enäggstvillingar har tillnärmelsevis liknande mönster. Både FBI och CIA använder sig av venmatchning som identifieringsmetod, men teknologin anses fortfarande inte vara helt 100-procentig och tillskrivs av kriminaltekniska laboratorier lägre tillförlitlighet än fingeravtryck. Som alltid när det handlar om patent som techföretag beviljas, så innebär de inte nödvändigtvis att lösningen blir verklighet.