På Qualcomms utvecklarkonferens på Hawaii har man nu till slut hunnit avverka punkten där Snapdragon 845 på allvar gåtts igenom. Qualcomm talar helst om vilka fantastiska hastigheter man kommer upp i med förbättringar av modemet och stöd för många parallella 4g-band, men ärligt talat, när näten i praktiken kan leverera uppemot 100 Mbit/s med rådande belastning känns det inte särskilt intressant att man kan få hastigheter på 1,2 Gbit/s, givet att man använder fem 4g-band samtidigt.
Mer effektiv generation
Det vi vill vet är förstås hur mycket snabbare nästa års mobiler blir. Ett orosmoln har varit att man valt att tillverka Snapdragon 845 i Samsungs andra generationens 10 nanometersprocess, som bara erbjuder 10 procentig prestandaökning mot 15 procent lägre strömförbrukning. Qualcomm har dock samtidigt passat på att gå över till en ny processorgeneration som är betydligt effektivare. Qualcomm kallar processorkärnorna Kryo 385, men det är en illa dold hemlighet att det rör sig om lätt modifierade versioner av Arms Cortex A75 och A55, där fyra A75-kärnor med en klockfrekvens på upp till 2,8 GHz sköter det tunga jobbet medan fyra strömsnåla A55-kärnor kör bakgrundsaktiviteterna. Dessa sitter nu troligen i ett och samma kluster vilket ger prestandavinster i form av minskad fördröjning när arbetet fördelas.
Dessa två förbättringar i kombination ska ge ett prestandalyft på 25 procent jämfört med Snapdragon 835, vilket är ett ungefär lika stort lyft som vi vant oss vid, och vi ska alltså inte behöva oroa oss över att nästa års toppmodeller blir "en mellanmodell" när det kommer till prestanda. Fördelen med detta är också att vi inte riskerar förseningar i tillverkningen på grund av nya produktionsprocesser som ska trimmas in för 7 eller 8 nanometerstillverkning. Däremot är det inte omöjligt att vi får se ännu en generation chipset som använder dessa processer redan i höst.
Bättre grafikprestanda
Även grafikdelen innehåller naturligtvis förbättringar. Grafikprocessorn Adreno 630 har bytt namn till Visual processing subsystem, vilket förmodligen ska tolkas som att fokus nu inte bara ligger på skärmen, utan även virtual reality och augmented reality. För VR ska processorn klara av upplösningar på två gånger 2k i 120 Hz, vilket är mer än vad någon mobilskärm i dag kan prestera. Man har även stöd för så kallad foveated rendering, vilket innebär att man känner av var ögonen tittar och visar det som ligger utanför synskärpan i lägre upplösning i virtual reality. För ren grafikbehandling ska prestandan ha ökat med 30 procent mot Snapdragon 835, med mindre energiåtgång.
Qualcomm har, kanske en smula överraskande, inte lagt till en neural processor för AI i Snapdragon 845, som Huawei och Apple gjort i höstens chipset. Därmed inte sagt att man struntar i frågan, Man har bara hittat andra sätt att lösa dessa beräkningar, som man säger att Snapdragon 845 ska klara tre gånger snabbare än Snapdragon 835. Precis som Huaweis Kirin 970 stödjer man maskinlärningstekniker som Tensorflow och Caffe2, samt Googgles API för neurala beräkningar i Android 8.1, men även om tre gånger snabbare låter imponerande går det inte att jämföra med vad Apple och Huawei åstadkommer med en dedikerad processor. I slutänden räknar nog Qualcomm att det inte på allvar kommer att finnas så många krävande tillämpningar innan det är dags för nästa generations chipset.
Kamerastödet är naturligtvis också uppiffat, och bildprocessorn Spectra 280 ska vara ombyggd från grunden. Den ska bland annat klara av att processa slow-motionvideo med 480 bilder i sekunden i upplösningen 1280 x 720 pixel, eller video med 60 bilder per sekund i 16 megapixels upplösning.
Kassavalv för säkerhets skull
Säkerhet är ett annat fokusområde för Snapdragon 845, i form av en Secure Processing Unit. Den ska fungera som ett kassavalv för biometrisk information såsom fingeravtryck, ansiktsskanning och liknande, men även krypteringsnycklar för lösenord. Qualcomm har redan tidigare programvaran för dessa funktioner, och så länge man fortsätter att använda Qualcomms gränssnitt behöver mobiltillverkaren inte tänka på att se till att informationen hamnar på rätt ställe. Informationen här är inte ens åtkomlig från operativsystemsnivå, vilket innebär att den är skyddad även om någon skulle lyckas hacka sig in i mobilens system.
Snabbladdningen har fått en uppdatering, till Quick Charge 4+. Jämfört med Quickcharge 4 laddar tekniken 15 procent snabbare, men framför allt 30 procent effektivare, vilket innebär att mindre ström går till spillo i form av värme vilket både spar energi och batteriets livslängd.
Redo till Mobile World Congress
Chipsetet har bluetooth 5.0, men Qualcomm har lagt till en del egna tweakar till standarden, som bland annat ska göra att helt trådlösa öronpluggar kan få längre batteritid, och att ljud kan skickas till två trådlösa headset samtidigt. Qualcomm ger ingen tidtabell för när de första enheterna med chipsetet börjar levereras, men i och med att man använder en mindre vågad tillverkningsprocess borde det kunna ske redan strax efter Mobile World Congress i mars nästa år.