Nya möjligheter att få bättre anslutningar

Ny inriktning med Thread 1.4

Nätverksstandarden Thread kommer spänna musklerna rejält i och med kommande version 1.4.

Publicerad Senast uppdaterad

Thread, som är den gemensamma standarden för att skapa intelligenta nätverk från olika tillverkare, har hittills mest koncentrerat sig på att få stöd för fler olika enheter. I och med den kommande uppdateringen till version 1.4 tar man dock arbetet i en delvis ny riktning med enklare hantering och bättre uppkopplingar. 

Efter att ha tillkännagivits på CES 2024 har Thread Group nu släppt specifikationerna för Thread 1.4, så att företag som tillverkar smarta hem-enheter, hubbar och routrar kan få produkter certifierade för Thread 1.4.

Flera detaljer kring uppdateringarna handlar om anslutningsmöjligheter. För närvarande erbjuder Thread inte något enkelt sätt för Thread-enheter och -routrar att ansluta till ett befintligt nätverk. Vissa företag har samarbetat för att få sina enheter och gränsroutrar att fungera tillsammans, men andra har inte gjort det. Därför kan vissa Thread-routrar skapa ett eget nätverk i stället för att ansluta till ett befintligt nätverk. 

Thread 1.4 specificerar hur Thread-enheter ska kunna anslutas till ett befintligt nätverk så att du i framtiden, när du lägger till en ny Thread-router, ska den fungera med ditt befintliga Thread-nätverk oavsett märke. Som en del av detta lägger man till Credentials Sharing, en ny funktion i Thread 1.4 som ska göra det enklare för enheter att ansluta till Thread-nätverk. 

En annan stor och grundläggande förändring handlar om anslutning till internet. Idag innebär en Thread-certifiering inte att en Thread-router kan ansluta till internet. Med Thread 1.4 blir internetanslutning, antingen via Ethernet eller Wi-Fi, obligatorisk för att få Thread-certifiering för gränsroutrar. Det innebär att det blir enklare att fjärransluta enheter, men det går att stänga av funktionen för användare som inte vill att smarta hem-enheterna ska vara anslutna direkt till internet. 

Det kommer även att introduceras olika verktyg för felsökning som ska göra det lättare att få Thread-nätverket och dess enheter att fungera optimalt. 

Från och med nu kan tillverkare få sina enheter certifierade för Thread 1.4, men det återstår att se när de första certifierade enheterna dyker upp på marknaden.